Pénzügyminiszter: Jövőre nem nő a minimálbér

2024. október 4., 18:52 , 1230. szám

Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter közölte, hogy a kormány jövőre nem tervezi a minimálbér emelését. A tárcavezető erről szeptember 24-i sajtótájékoztatóján beszélt, amelyről az Ekonomicsna Pravda (EP) számolt be.

„Idén 19 százalékkal, 8 000 hrivnyára emeltük a minimálbért. Lehetségesnek tartjuk, hogy ezt az összeget jövőre egész évben fenntartsuk” – jelezte a kormány illetékese.

Ezzel összefüggésben Marcsenko megjegyezte, hogy a kormánynak jelenleg nincs módja emelni a szociális standardokat, és erről a nemzetközi partnerekkel is egyeztettek.

A miniszter ugyanakkor újságírói kérdésre válaszolva jelezte, nem csökkennek a költségvetés szociális kiadásai. Szerinte az egyetlen csökkenő tétel a nyugdíjalap és az állami költségvetés közötti átcsoportosítás.

„Úgy gondoljuk, hogy a nyugdíjpénztár saját bevétele az egységes társadalombiztosítási hozzájárulásból elegendő lesz a nyugdíj-kötelezettségek teljesítéséhez” – jelezte Marcsenko.

Hozzátette: a 2025-ös költségvetésben javasolt egyéb módosítások ismeretében nem lát problémát, ami a Nyugdíjalap kötelezettségeinek teljesítését illeti.

Az EP emlékeztet, hogy a miniszteri kabinet szeptember elején elfogadta a 2025-ös állami költségvetés tervezetét. Ezek szerint a jövő évi büdzsé bevételei 2 000 milliárd hrivnya, a kiadásai pedig 3 600 milliárd hrivnya körül várhatók. Az ország fő pénzügyi dokumentuma 2,22 billió hrivnya védelmi kiadást irányoz elő.

                (zzz/epravda.com.ua)