Sakktorna Beregszászban

2024. október 7., 17:24

Október 5-én Beregszászban rendezték meg a Beregszászi Ifjúsági Sakktornát (BIS ’24) a Mathias Corvinus Collegium (MCC) panorámatermében. Az esemény elsődleges célja a sakk népszerűsítése volt a Vékre-parti városban és környékén.

A szervezők hagyományteremtő céllal hívták életre a tornát, remélve, hogy a verseny felkelti a figyelmet a sportág iránt, és arra ösztönzi a fiatalokat, hogy komolyabban foglalkozzanak vele. A rendezvény egyik fő üzenete az volt, hogy a sakkozásnak ebben a régióban is van létjogosultsága, valamint gyerekek számára is fontos fejlesztési lehetőségként szolgálhat.

A sakk nem csupán egy egyszerű játék, hanem egy intellektuális kihívás, amely számos jótékony hatással bír az agyra és a lélekre egyaránt. Bár első ránézésre a sakk statikusnak és csendesnek tűnhet, a játék mögött komoly mentális tréning áll, amely fejleszti a stratégiai gondolkodást, a memóriát és az érzelmi kontrollt.

A verseny szervezését a KMKSZ Ifjúsági Szervezete és a beregszászi Joker sakkszakkör végezte, a főbírói teendőket Bunyi István, a Kárpátalja Megyei Sakkszövetség tagja látta el. A versenyt svájci rendszerben, kilenc fordulóban rendezték meg, minden forduló 10+10 perc játékidővel és lépésenkénti 5 másodperces hozzáadással zajlott.

A versenyen bárki részt vehetett korlátozás nélkül. A szervezők különös figyelmet fordítottak arra, hogy minden jelentkező ‒ beleértve a gyerekeket és amatőr játékosokat egyaránt ‒ lehetőséget kapjon a versenyen való indulásra.

A győzteseket a legtöbb pontot szerző versenyzők közül választották ki. Ha azonos pontszámok születtek, a személyes találkozók eredményei és a Buchholz-számítások döntöttek. Az első három helyezett kupát, érmet és oklevelet kapott, emellett pénzjutalommal is gazdagodott. Különdíjakat is kiosztottak a legjobb női, illetve 8, 10 és 12 év alatti versenyzők számára.

A versenyre közel 50 résztvevő nevezett, és a szervezők reményei szerint a tornán elért siker további fiatalokat vonz majd a sakk világába, segítve a sportág fejlődését és népszerűsítését Beregszász és környékén.

Dobsa István, a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének elnöke hetilapunknak adott nyilatkozatában kiemelte: „Az ifjúsági szervezet a Joker sakkszakkörrel partnerségben első alkalommal rendezi meg a tornát. Nem titkolt szándékunk népszerűsíteni e sportot. Örülök annak, hogy első alkalommal közel 50-en jelentkeztek. Reméljük, ezáltal népszerűbbé válik ez a sportág vidékünkön is. Ez a sport lehetőség a kapcsolatteremtésre, valamint kiválóan fejleszti a logikát.”

Bunyi István, a Joker sakkszakkör vezetője, a verseny főbírója nyilatkozatában elmondta: „Beregszászban két sakk-kör van, egyik a Joker, másik a Tanítók Házában működik. Igyekszünk szinten tartani a színvonalat, régiónk más városaihoz képest. Munkácson és Ungváron nagyobb ennek a sportnak a színvonala, de mi itt, Beregszászban azon dolgozunk, hogy méltóképp tudjunk megjelenni a gyerekekkel egy-egy versenyen. A mai versenyt, melynek szervezése Dobsa Istvánhoz köthető, nagyon nagy izgalmak előzték meg mind a gyerekek, mind a mi részünkről. A mai nap célja, hogy népszerűbbé tegyük ezt a sportot, s örülünk, hogy vannak, akik támogatnak minket.”

LI