Az FT szerint Ukrajna nyíltabban kezdett beszélni a Nyugattal a területi engedményekről, a Külügyminisztérium ezt tagadja

2024. október 9., 19:09 , 1231. szám

A nyugati kollégákkal kommunikálva az ukrán tisztviselők nyitottabbakká váltak egy esetleges tűzszüneti megállapodás megvitatására, amelynek értelmében az orosz csapatok az elfoglalt területeken maradnának, Ukrajna pedig valódi biztonsági garanciákat kapna – írta forrásaira hivatkozva a Financial Times (FT), amelynek cikkét a Jevropejszka Pravda ismertette október 1-jén.

Az FT szerint számos európai diplomata, aki részt vett az ENSZ New York-i Közgyűlésén, megjegyezte, hogy észrevehető változás történt az ukrajnai háború lehetséges rendezése körüli megbeszélések hangnemében és tartalmában. Szerintük az ukrán tisztviselők nagyobb nyitottságot mutatnak a tűzszünetről szóló megállapodás lehetőségének megvitatása során még úgy is, ha az orosz csapatok Ukrajna területén maradnak.

Ugyancsak diplomaták elmondása szerint Andrij Szibiha, Ukrajna új külügyminisztere első amerikai látogatása alkalmával arra használta fel találkozóit nyugati kollégáival, hogy megvitassák a lehetséges kompromisszumos megoldásokat, és elődjénél pragmatikusabb volt a „földet a biztonságért” tárgyalások lehetőségével kapcsolatban.

„Egyre nyíltabban beszélünk arról, hogy mi lesz ennek a vége, és miről kell lemondania Ukrajnának egy tartós békeszerződés megkötése érdekében” – mondja az egyik diplomata, aki jelen volt New Yorkban. „És ez jelentős változás ahhoz képest, ami hat hónappal ezelőtt volt, amikor az ilyen beszélgetések tabunak számítottak” – tette hozzá.

Ukrajna Külügyminisztériuma cáfolta az FT értesüléseit.

Heorhij Tihij, a tárca szóvivője szerint ő Szibiha minden New York-i találkozóján jelen volt.

„Egyiken sem volt javaslat, megbeszélés területi kompromisszumról, de még csak utalás sem történt erre. Éppen ellenkezőleg, a miniszter álláspontja megingathatatlan, ennek elemeit zárt ajtók mögött is hangsúlyozta. Nem lehetséges kompromisszum Ukrajna szuverenitása és területi integritása tekintetében” – jelezte Tihij.

Hozzátette, hogy a Volodimir Zelenszkij elnök által javasolt békeformula az egyetlen reális út az átfogó, igazságos és tartós békéhez.

„A Financial Times forrásának információi a miniszter kompromisszumokról folytatott megbeszéléseiről egyszerűen hamisak, és kíváncsiak vagyunk, ki érdekelt egyáltalán ilyen hamis narratívák terjesztésében” – mondta befejezésül Tihij.

(ntk/eurointegration.com.ua)