Az idézések postai kézbesítéséről

2024. október 12., 16:33 , 1231. szám

„Megkezdődött az idézések postázása. Mi történik, ha nem a mostani címemre érkezik a levél, ha elkallódik, ha nem veszem át? Mit tegyek, ha megbírságolnak?”

– Az idézést tértivevényes ajánlott levélben küldik meg. Idézést kaphatnak a hadkötelesek mellett a sorkötelesek is, ebben az esetben nekik szintén meg kell jelenniük a TTSZTK-ban.

Az idézést arra a címre küldik, amelyet a hadköteles megadott a területi toborzó és szociális támogatási központban (TTSZTK), amikor tavasszal/nyáron ott járt, hogy frissítse a katonai nyilvántartási adatait – vagyis nem feltétlenül az állandó lakcímére fog érkezni a levél. Annak, aki nem frissítette az adatait a jelzett időszakban, a TTSZTK-ban nyilvántartott korábbi lakcímére fogják küldeni a levelet az idézéssel. Érdemes ellenőrizni a postaládát, hogy kapott-e értesítést a küldemény megérkezéséről, mert ebben az esetben személyesen kell átvennie a levelet a postán.

Még ha a levelet nem is sikerül kézbesíteni valamilyen okból (például a címzett nem tartózkodik otthon, nem él a megadott lakcímen, megtagadja az átvételét), jogi szempontból kézbesítettnek számít az idézés. Ha tehát a hadköteles ezek után nem jelenik meg a TTSZTK-ban, felelősségre vonható adminisztratív jogsértésért, és 17 ezertől 25,5 ezer hrivnyáig terjedő bírság róható ki rá. Ezenkívül körözést adhat ki ellene a rendőrség, és megfoszthatják a járművezetés jogától.

Amennyiben a hadköteles nem fizeti ki a rá kirótt bírságot 15 napon belül, ügyét továbbítják az Állami Végrehajtói Szolgálatnak, a bírság összege pedig automatikusan a duplájára nő. Ha megbírságolják, s nem kívánja megfizetni a büntetést, az a legcélszerűbb, ha – a negatív következmények elkerülése végett – haladéktalanul ügyvédhez fordul, akivel fellebbezhetnek a bírság ellen.

hk