Csaknem kétezren haltak meg már idén az ország útjain

2024. október 15., 15:42 , 1231. szám

Ukrajnában az év eleje óta csaknem kétezren haltak meg közúti balesetekben, és további közel 21 ezren megsérültek – jelentette a korrespondent.net az Opendatabot platformra hivatkozva október 4-én.

„A legtöbb baleset Kijevben, valamint Dnyipropetrovszk és Odessza megyékben történt. A közúti balesetek számát tekintve a legveszélyesebb autóutak jelenleg az M‒06 Kijev–Csap és az M‒30 Sztrij–Umany–Dnyipro–Izvarine. A személyi sérüléssel járó közúti balesetek többsége – 80%-a – lakott területen, további 15%-a az országos jelentőségű közutakon történik” – áll a jelentésben.

A közzétett adatok szerint idén 11 százalékkal nőtt a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma az előző év azonos időszakához képest. Ugyancsak nőtt – 13%-kal – a balesetek száma lakott területen, miközben az országúti balesetek száma szinte változatlan maradt.

„A legtöbb (1 393) személyi sérüléssel járó közúti balesetet Kijevben jegyezték fel. A főváros után Dnyipropetrovszk és Odessza megyék települései következnek 1 350, illetve 1 148 közúti balesettel. Odessza megyében rekordmértékben, mindjárt 40%-kal nőtt idén a balesetek száma az előző év azonos időszakához képest. A halottak száma 70%-kal emelkedett ebben a régióban” – állapították meg az elemzők.

Megjegyzik, hogy Ukrajnában a balesetek csaknem fele gyorshajtás miatt következik be (a közúti balesetek 39,9%-a). A manőverezési szabályok megsértése (23%) és az útkereszteződésen való áthaladás szabályainak be nem tartása (9,6%) tartozik még a közlekedési balesetek legfőbb okai közé.

 (szcs/korrespondent.net)