ENSZ-jelentés: Szeptemberben legalább 208 civil vesztette életét Ukrajnában

2024. október 16., 19:20 , 1232. szám

Az ENSZ Emberi Jogi Megfigyelő Missziójának havi jelentése szerint szeptemberben legalább 208 civil vesztette életét és 1 220-an megsérültek Ukrajnában, ami a legmagasabb havi mutató 2024-ben a polgári áldozatok számát tekintve – jelentette a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata.

A szervezet közölte, az elhunytak 46%-a 60 év feletti volt. Ezenkívül szeptemberben 9 gyermek vesztette életét és 76 megsérült.

„Az egész országot érő rakétatámadások, különösen a Harkiv és Zaporizzsja városok elleniek, hozzájárultak az áldozatok számának növekedéséhez. A frontvonal közelében az elesettek jelentős része UAV-támadások áldozata” – áll a jelentésben.

Az ENSZ rámutatott, hogy az áldozatok túlnyomó többségét a polgári lakosság körében (92%), valamint az oktatási és egészségügyi létesítményekben keletkezett károk zömét (96%) szeptemberben, akárcsak korábban, az Ukrajna által ellenőrzött területeken rögzítették.

„Legalább 30 tüzérségi támadás rongálta vagy semmisítette meg az energia-infrastruktúrát (25 az Ukrajna által ellenőrzött és 5 az Oroszországi Föderáció által megszállt területen)” – teszi hozzá a jelentés.

Oroszország vezetése tagadja, hogy az orosz hadsereg a teljes körű háború alatt célzott csapásokat mérne Ukrajna városainak és falvainak polgári infrastruktúrájára, lakosságára. Az ukrán hatóságok és a nemzetközi szervezetek viszont ezeket a csapásokat az Oroszországi Föderáció által elkövetett háborús bűnöknek minősítik, és hangsúlyozzák, hogy azok célirányosak.

                (hk/radiosvoboda.org)