Zelenszkij bemutatta a „győzelmi tervet” a nyugati vezetőknek

2024. október 16., 13:46 , 1232. szám

Bár az Amerikára lecsapó Milton hurrikán miatt elhalasztották az október 12-ére meghirdetett Rammstein formátumú csúcstalálkozót, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök külföldi turnéra indult, hogy bemutassa az európai vezetőknek Ukrajna „győzelmi tervét”.

A DW beszámolója szerint október 10-én az ukrán államfő Londonban találkozott Keir Starmer brit miniszterelnökkel és Mark Ruttéval, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) főtitkárával. A Downing Streeten folytatott három­oldalú találkozó után Starmer kijelentette, „nagyon fontos, hogy bizonyítani tudjuk Ukrajna támogatása iránti megingathatatlan elkötelezettségünket”.

Volodimir Zelenszkij elmondta: megállapodtak, hogy a szövetségesekkel együtt feldolgozzák Ukrajna „győzelmi tervét”, amely az egyik témája volt a megbeszélésnek. Az államfő köszönetet mondott a brit kormánynak az Ukrajnának nyújtott védelmi segítségért, többek közt a nagy hatótávolságú fegyverekért.

Mark Rutte jelezte, hogy a találkozón szóba került a nyugati fegyverek bevetése mélységi célpontok ellen az Oroszországi Föderáció területén. A NATO-főtitkár világossá tette, tartja magát elődjének, Jens Stoltenbergnek az álláspontjához, mely szerint a Szövetség minden tagállama maga döntheti el, hogy engedélyezi-e az általa átadott fegyverek felhasználását az Ukrán Fegyveres Erők által Oroszország elleni mélységi csapásokra.

Zelenszkij elnök Londonból Párizsba utazott, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott megbeszélést.

„Részletesen megbeszéltük a »terv« pontjait és a stratégiánkat. Köszönöm a produktív beszélgetést és minden olyan kérdést, amely segít közös nézőpontot kialakítani arról, hogyan lehet közelebb hozni a békét. Nagyra értékeljük Franciaország vezető szerepét ezen az úton, és megállapodtunk, hogy a csapatok szintjén tovább dolgozunk lépéseinken” – írta az ukrán államfő a találkozó után a Telegramban.

Macron ugyanakkor az AFP francia hírügynökség szerint elmondta, hogy Zelenszkij felvázolta neki „Ukrajna következő hetekre vonatkozó terveit”, és megvitatták a „következő hetek és hónapok” stratégiáját is.

A turné következő állomása Róma volt, ahol Ukrajna elnöke a Giorgia Melonival, Olaszország miniszterelnökével folytatott megbeszélésen ismertette a „győzelmi tervet” – közölte a Jevropejszka Pravda az államfő X-bejegyzésére hivatkozva.

Közös sajtótájékoztatójukon Meloni bejelentette, hogy 2025. július 10‒11-én Rómában tartanak konferenciát Ukrajna újjáépítéséről.

„A legfontosabb, hogy Ukrajna pozícióját és kapcsolatainkat a legközelebbi partnereinkkel úgy erősítsük meg, hogy megteremtsük a szükséges feltételeket, a szükséges igazságos légkört a becsületes diplomáciához” – jelezte Zelenszkij.

Az ukrán elnököt október 11-én a Vatikánban fogadta Ferenc pápa. Az audiencia 35 percig tartott. Az egyik fő kérdése a találkozónak az ukrán foglyok kiszabadítása volt – írta a DW.

Volodimir Zelenszkij még aznap Berlinbe utazott, ahol találkozott Olaf Scholz német kancellárral és Frank-Walter Steinmeier német elnökkel.

A megbeszélés előtt Ukrajna elnöke és a német kancellár szólt az újságírókhoz. Scholz emlékeztetett arra, hogy Németország a világon a második helyen áll az USA után az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek tekintetében, és az első az európai országok között.

„Idén év végéig partnereink – Belgium, Dánia és Norvégia – támogatásával újabb, 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot alakítunk ki Ukrajnának – jelezte Scholz. – Légvédelmi rendszereket fog tartalmazni, mint például az IRIS-T és a Skynex, Gepard önjáró légvédelmi egységeket, lánctalpas és kerekes tarackokat, harckocsikat, páncélozott járműveket, harci drónokat, radarokat és tüzérségi lőszereket” – közölte.

A kancellár kitért arra is, hogy a svájci Bürgenstockban tartott tanácskozást követően újabb nemzetközi békekonferenciát kell tartani az ukrajnai konfliktus rendezéséről. Ezúttal már Oroszország részvételével. Scholz szerint ugyanakkor a béke elérése csak a nemzetközi jog alapján valósítható meg: „Nem fogadjuk el a békét Oroszország diktátuma alapján.”

Zelenszkij szerint azonban Oroszország kibújik az őszinte diplomácia és a háborúnak az ENSZ Alapokmányának megfelelő befejezése alól. Az ukrán elnök kijelentette, hogy a kancellár elé terjeszti a tervet, amely Ukrajna szerint a háború befejezésére kényszeríti Oroszországot – lehetőleg már 2025-ben –, és kizárja az ilyen jellegű agresszió megismétlődését a jövőben.

(ntk/dw.com/eurointegration.com.ua)