A nyíregyházi MCC-ben léptek fel a beregszászi színészek

2024. október 18., 09:27

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Nyíregyházi Képzési Központjában léptek fel a beregszászi színészek. A rendhagyó előadást követően a színészek a darab megértésében, a szereplők megismerésében, az érzelmi hatások feldolgozásában is segítettek a gyerekeknek.

Domáreckájá Júlia, Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színésznője az előadás kapcsán elmondta: „Elég súlyos problémák szólalnak meg, úgymint a családon belüli erőszak, akár a valláshoz való viszonyunk, testvérviszony, vagy akár az alkoholizmus is. Ezek mind-mind sajnos velünk élő problémák, amikről beszélni lehet. És talán egy olyan közegben, ahol nyitottak erre és/vagy láttak valamilyen esetet – de hála Istennek van olyan, aki pl. nem találkozott ezzel, vagy találkozott, és nem tudta befogadni ‒, akkor ezt a foglalkozáson megpróbáljuk egy kicsit boncolgatni, hogy mégis mit értettek meg belőle. Az a tapasztalatunk, hogy a mai gyerekek nagyon érzékenyek minden ilyen jellegű problémára, és lehet, hogy velünk, idegenekkel, és ebben a formában ‒ ahogy minden feldolgozó foglalkozásnak vannak keretei, vannak játékai, amiken keresztül ‒ fel tudják dolgozni a látottakat-hallottakat, melyeken keresztül jobban tudnak egy adott problémát kezelni. Ahogyan halad a foglakozás, mindig azt tapasztaljuk, hogy igenis értőek; attól, hogy ő még gyerek, attól érzi és érti a körülötte lévő világot, és meg kell vele beszélni ezeket a problémákat, mert különben elnyomódnak. Saját tapasztalataink alapján is, mert talán ahhoz a generációhoz tartozom, akikkel nem beszélték át úgymond otthon ezeket a problémákat, még akkor sem, ha nem közvetve, hanem közvetlenül voltunk érintettek bármilyen problémában. Nagyon érdekes az is, hogyan látják majd a világot vagy saját magukat a világban. Ezek a drámafeldolgozó foglalkozások abban is segítenek, hogy saját magukat hol tudják elhelyezni ebben a történetben, és hogyan tudják esetleg alakítani a saját életüket ehhez képest.”

Az MCC Fiatal Tehetség Programjának fontos eleme a Színház világa kurzus.

„2022 szeptemberében nyitotta meg az MCC Nyíregyházi Képzési Központja a kapuit azzal a nem titkolt szándékkal, hogy közelebb tudjuk hozni a kárpátaljai fiatalokat, gyerekeket, lehetőséget biztosítva nekik. Tudván azt, hogy Beregszászban is működik egy MCC-központ, az elmúlt két évben olyan helyzetbe kerültünk, hogy több család érkezett ide, Szabolcs megyébe. A FIT-programban megvalósuló Színház világa kurzus kapcsán gondoltunk arra a kollégákkal, hogy vendégül látjuk a beregszászi színházat, közelebb hozva és megismertetve a gyerekekkel az ő működésüket. A mai napon itt, az MCC Nyíregyházi Képzési Központjában egy különleges élménypedagógiai program keretében, drámapedagógiával tűzdelt darabot adtak elő a gyerekeknek, bemutatva azokat a helyzeteket, amelyekkel ők is találkozhatnak. Az előadás nem pusztán egy előadás, része egy feldolgozás is, megismertetve azokat az értékeket, illetve kitörési lehetőségeket, megoldásokat, amelyekkel gyerekek tudnak élni” – foglalta össze Vargáné Bosnyák Ildikó, a Mathius Corvinus Collegium Nyíregyházi Képzési Központjának képviselet-vezetője.

A háború miatt nehéz helyzetben lévő beregszászi színtársulat mindent megtesz azért, hogy életben tartsa Kárpátalja egyetlen magyar nyelvű színházát. A művészet és a kultúra is a háború áldozatává vált, hangsúlyozta Sin Edina, a teátrum megbízott igazgatója: „A beregszászi színház a színházi nevelési nagyprogramjában évek óta arra törekszik, hogy olyan társadalmilag fontos kérdésekkel tudjon a fiatalok, a gyerekek felé fordulni, amelyek meghatározzák a későbbi életüket, és igyekszünk ebben útmutatásként színházi előadásokkal szolgálni számukra. Ilyen Guus Kuijer Minden dolgok könyve című darabunk is, amelyet felolvasószínház formájában Gyevi-Bíró Eszter vitt színre beregszászi színészekkel. Ez az előadás a családon belüli bántalmazást, illetve a hitkeresés kérdését boncolgatja, 12‒14 éves fiatalok számára. Ezt az előadásunkat hoztuk el ide most a Mathias Corvinus Collegium felkérésére, és nagyon örülünk annak, hogy ezekben a társadalmilag és művészileg fontos kérdésekben ilyen jó partnerre találtunk az MCC személyében. Mi bízunk abban, hogy a jövőben ezt az együttműködést még szorosabbra foghatjuk. És külön öröm számunkra, hogy a beregszászi székhelyű MCC mellett most már a nyíregyházival is szorosabbra fonhattunk az együttműködésünket, hiszen láthatjuk azt, hogy magyar fiatalok szerte a Kárpát-medencében határtól függetlenül szinte ugyanazokkal a problémákkal, ugyanazokkal a családi, magánéleti vagy társadalmi kérdésekkel foglalkoznak. Ebben próbáltunk ma egy kicsit a színház eszközével segíteni számukra.”

A beregszászi színházban a háborús hétköznapok ellenére is folyamatosan zajlik az alkotói munka. Az elmúlt időszakban több nagyszínpados darabot is sikerült bemutatniuk. A társulat missziója 30 éve nem változott: a magyar kultúra ápolása és terjesztése minden körülmények között.

TV21 Ungvár/V. I.