Mostantól életfogytiglani szabadságvesztés jár az agresszióért

2024. október 20., 19:17 , 1232. szám

Ukrajna Legfelső Tanácsa megszavazta a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, hogy összhangba hozzák a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának normáival – jelentette az RBK–Ukrajina Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselőre hivatkozva.

A 11 484. számú törvényjavaslatra 228 képviselő szavazott igennel.

Mostanáig Ukrajnában a jogszabályok nem büntették az emberiesség elleni és a háborús bűnöket. Ezentúl az ukrán normák megfelelnek majd az Ukrajna által nemrég ratifikált Római Sta­tútumnak: az elfogadott törvény büntetőjogi felelősséget állapít meg az emberiesség elleni bűncselekményekért, emellett élet­fogytiglani szabadságvesztésre emeli az agresszió büntetési tételét.

A törvény bevezeti a parancsnok felelősségét. Vagyis a parancsnokok felelősek lesznek alárendeltjeik háborús bűntetteiért, még akkor is, ha személyesen nem követték el azokat, de tudtak róluk és figyelmen kívül hagyták azokat.

Idén Ukrajna ratifikálta a Római Statútumot. Volodimir Zelenszkij elnök augusztus 24-én írta alá a vonatkozó törvényt. Ez a lépés lehetővé teszi, hogy Ukrajna teljes jogú tagja legyen a Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

A Római Statútum egy nemzetközi szerződés, amely létrehozta a Nemzetközi Büntetőbíróságot. Szabályozza a bíróság működését, és meghatározza a hatáskörébe tartozó bűncselekményeket. Ide tartoznak többek közt az agresszió, a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűnök.                

(ntk/rbc.ua)