A 48 rokkant ügyész esete

2024. október 23., 16:32 , 1233. szám

A Hmelnickij Megyei Ügyészségen 48 ügyész rokkant, köztük a megyei ügyész, Olekszij Olijnik is. A megyei ügyész ezt október 16-án erősítette meg, azután, hogy a médiában megjelent az információ, miszerint a testület mintegy 50 ügyésze tett szert rokkant státuszra – írta a DW.

Korábban Jurij Butuszov, a censor.net főszerkesztője közölte, hogy az ügyészek a Hmelnickij Megyei Egészségügyi és Szociális Szakértői Központ (MSZEK) vezetőjének a mozgósítással kapcsolatos korrupciós rendszerét fedezve tettek szert a rokkant besorolásra.

Olijnik megjegyezte, hogy a médiában napvilágot látott információ „nem teljesen felel meg a valóságnak”. A megyei ügyészség létszáma 225 ügyész, és csak 48-an vannak a rokkantak, „így nem helytálló az az állítás, hogy az egész ügyészség fogyatékossággal élőkből állna” – közölte.

„Sőt, a legtöbb dolgozó fogyatékosságát nem a közelmúltban szerezte” – írta a Facebook közösségi oldalon a megyei ügyész.

Ő maga 2017-ben, „jóval a kinevezés előtt” vált rokkanttá – jelezte. Hozzátette: „a MSZEK-vezető korrupciós rendszerének fedezése” kifejezés persze ütősen hangzik, de a publikációt semmi sem támasztja alá, ahogyan a szerző legtöbb, a hatóságokat kritizáló cikkét sem. Rámutatott, hogy a hatályos jogszabályok nem tartalmaznak korlátozást, ami a fogyatékossággal élők ügyészségi munkavállalását illeti. Olijnik szerint ezért a médiában megjelent anyag az „ügyészi hivatáson alapuló diszkriminációnak tűnik”.

Korábban beszámoltak róla, hogy az október elején a MSZEK Hmelnickij megyei tisztviselőjénél tartott házkutatás során több millió dollárnyi valutát találtak. Butuszov információi szerint az ügyészek olyan közeli hozzátartozóinak is kiállítottak rokkantsági igazolást, akik nem dolgoztak az ügyészségen.

A Főügyészi Hivatal az értesülésre reagálva ígéretet tett, hogy nemcsak a szóban forgó Hmelnickij megyei ügyészségen, hanem más regionális hivatalokban is hatósági vizsgálatot folytat le.

Október 17-én közölték, Olijnik megyei ügyész távozott hivatalából.

                        (pszv/dw.com)