Kijev: Ukrajna nem tervezi atomarzenál létrehozását

2024. október 24., 09:27 , 1233. szám

Némi zavart és riadalmat keltettek a külföldi sajtóban Volodimir Zelenszkijnek egy brüsszeli sajtótájékoztatón a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban elhangzott szavai és a Bild értesülése az ukrán atomfegyver állítólagos létrehozásának lehetőségéről – derül ki a DW összeállításából.

Volodimir Zelenszkij az Európai Tanács október 17-i brüsszeli ülését követően tartott sajtótájékoztatóján Donald Trump amerikai elnökjelölttel folytatott beszélgetését felidézve arról beszélt az országának nyújtandó biztonsági garanciákkal összefüggésben, hogy vagy nukleáris fegyvere lesz Ukrajnának, vagy valamilyen szövetségre van szüksége. Az ukrán elnök jelezte, hogy országa nem az atomfegyvert, hanem a NATO-t választja.

Ezzel szinte egy időben a Bild német lapban megjelent cikkében Julian Röpcke újságíró egy meg nem nevezett ukrán tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy Ukrajna állítólag képes atomfegyverek létrehozására, és „csak néhány hétbe telik” az első bomba elkészítése.

Volodimir Zelenszkij még aznap arról biztosított, hogy Kijev nem tervezi atomfegyverek létrehozását.

„Soha nem mondtuk, hogy atomfegyverek létrehozására készülünk” – mondta a Mark Ruttével, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) főtitkárával közös sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva.

Zelenszkij jelezte, hogy az atomfegyverrel kapcsolatos tézisek kizárólag abban az összefüggésben hangzottak el, hogy Ukrajna nem kapott valódi biztonsági garanciákat a budapesti memorandumot aláíró országoktól, pedig maga teljesítette a megállapodásokat és felszámolta atomarzenálját.

„Nincs más alternatívánk, csak a NATO, ez a mi jelzésünk. De nem építünk atomfegyvert, kérem, ne torzítsák el az üzenetet” – mondta.

Ukrajna Külügyminisztériumában a Bild írását inszinuációnak, burkolt rágalmazásnak nevezték.

„Ukrajna elkötelezett résztvevője volt és marad az atomsorompó-szerződésnek, amelyhez 1994-ben csatlakozott, lemondva a világ harmadik legnagyobb katonai nukleáris potenciáljáról” – hangsúlyozta Heorhij Tihij, a tárca szóvivője.

Hozzátette: Ukrajnában ezt a szerződést a nemzetközi biztonsági architektúra sarokkövének tekintik, és Kijev még az orosz agresszió ellenére is ragaszkodik a benne foglalt rendelkezésekhez.

            (szcs/dw.com)