Huszár lovas bemutató a Pro Cultura Subcarpathica szervezésében

2024. október 28., 10:34

Október 24-én a beregardói Perényi Kultúrkúriában nem mindennapi eseményre került sor: huszár lovas bemutató, kézművesprogramok, lovaglási lehetőség várta a fiatalokat. Az eseményt a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet valósította meg.

Talán nincs még egy olyan világhírű magyar fegyveres erő, mint a huszárság, akik Magyarországon, azonban később sok más európai országban, sőt a tengerentúlon, az Egyesült Államokban is magyar mintára jöttek létre.

2023-ban a PCS csatlakozott a Kárpát-medencei Lovas Programhoz. Céljuk, hogy folytassák Kárpátalja lovas kultúrájának ápolását, s továbbörökítsék a hagyományőrzés szeretetét a felnövekvő nemzedéknek. A pályázat elnyerését követően a szervezet huszár viseletet varratott és hozzá tartozó lovasfelszerelést szerzett be, majd elindított egy bemutatósorozatot, amely a huszárságra és annak sajátosságaira fekteti a hangsúlyt.

Az interaktív bemutatót Szimeonov Vass Barbara és Vass Gergő, a Beregszászi Nomád Történelmi és Kulturális Egyesület két alapítója tartotta. Saját lovaikkal ismertették a huszárok jellemzőit, bemutatták a ruházatot, a harcmodorokat, a lovak felszerelését és természetesen a kor sajátosságait is.

Elsőként a Nagyberegi Dobrai Péter Középiskola, a Badalói Gvadányi József Gimnázium és a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola tanulói vehettek részt az bemutatón. Ezt követően lovagolhattak, nemezelhettek és levenduladíszeket készíthettek. Ezenkívül a kúria konyhájában csörögefánkot is süthettek és kóstolhattak meg.

„A mai modern világban nagyon fontos, hogy a gyerekeket kimozdítsuk a komfortzónájukból, és közelebb hozzuk közös múltunkat, hagyományainkat hozzájuk. Ezt a legmaradandóbban úgy tehetjük meg, hogy az eredeti környezetben mutatjuk meg nekik tradícióinkat. Interaktív tevékenységekkel olyan környezetet teremtünk, ahol megérezhetik és kipróbálhatják azt” – nyilatkozta Molnár Krisztina, a PCS koordinátora.

Az interaktív programsorozat öt rendezvényt foglal magában, amelyeket a szervezet a magyar kormány támogatásának köszönhetően valósít meg.

VV/Karpatszkij Objektiv