Angol bírálat és magyar helyreigazítás-kérés

Magyar-ukrán

2007. december 28., 09:00 , 363. szám

"Komoly ellenőrzési gyengeségeket" vélt felfedezni az egyik vezető vasárnapi brit lap a magyar-ukrán határon, amely néhány napja a schengeni övezet keleti határának részévé vált.

A The Sunday Telegraph tudósítója még a magyar schengeni csatlakozást megelőzően járt Beregsurányban, s a látogatásról közölt riportjában azt írta: a belső uniós határellenőrzést lebontó schengeni övezet kiterjesztésének célja az EU-állampolgárok mozgásának megkönnyítése, ám "a hír gyorsan terjed azok körében is, akik Nyugaton álmodnak maguknak új életet".

Szomáliaiak, afgánok, irakiak, mongolok, grúzok, valamint koszovói szerbek és albánok taposnak ki ösvényeket a határig, alig várva, hogy szerencsét próbálhassanak. Ezt jó okkal teszik: Beregsurány a határ egy rövid, elkerített szakaszán fekszik, "ám csak a naivak próbálnak itt bejutni", a legtöbb illegális bevándorló a környező vidéken lépi át a határt, gyakran éjjel - áll a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap riportjában. A brit újságírói leírás szerint a határvidéket itt dombokkal tarkított mezők és sűrű nyírfaerdők alkotják, és a határ zömmel elkerítetlen.

Sokan át is jutnak; még a magyar hatóságok is úgy becsülik, hogy a határt illegálisan átlépőknek kevesebb mint a harmadát sikerül elfogni - állította riportjában a The Sunday Telegraph.

Akiket elfognak, azok is csupán "átmeneti hátráltatásnak" tekintik feltartóztatásukat. A brit lap tudósítójának a nyírbátori őrizetes központban egy koszovói illegális határátlépő - akit anyjával és nővérével együtt fogtak el - azt mondta: újra meg fogja próbálni, és előbb-utóbb át is fog jutni. "Akkor aztán megyek, ahová akarok" - idézte a brit riport a koszovóit. A londoni lap szerint a nyírbátori központban "minimális a biztonsági őrizet", és a tudósító által megszólaltatott koszovói menekültnek és nővérének már a beszélgetés napján "nem volt nyoma" a létesítményben.

A riport szerint amikor a The Sunday Telegraph tudósítója a határőrizeti őrsön járt, a parancsnokhelyettes - "nem tudva, hogy hallják, amit mond" - suttogva kérdezte kollégáitól, hogy be van-e kapcsolva a kamera. Amikor a többiek a fejüket rázták, csendesen csak annyit mondott, hogy "csináljátok meg". Ekkor egy tiszt elsietett, hogy bekapcsolja a monitort, és amikor nem sokkal később a lap tudósítóját az irodájába kísérték, már a képernyőt figyelte. A lapbeszámoló szerint azonban a parancsnok "könyökénél lévő beosztási naplóból kitűnt, hogy a legutóbbi műszak órákkal korábban véget ért, és éppen senki nem volt szolgálatban".

A The Sunday Telegraph riportja szerint "ez a realitás Európa új keleti határán, amely 2880 kilométer hosszan húzódik Észtországtól Szlovéniáig ... péntektől ez az egyetlen védvonal a bevándorló-jelöltek tízezreivel szemben, akik évről évre elszántan igyekeznek az EU-ba".

A Magyar Határőrség több ponton is cáfol és helyreigazítást kér a brit újság fenti cikke kapcsán, amelyben egyebek mellett az olvasható, hogy a magyar-ukrán határon az illegális bevándorlók kétharmada gond nélkül átjut.

A Határőrség a helyreigazítás kéréséről szóló közleményében leszögezi, hogy részükről nem hangzott el olyan nyilatkozat, miszerint becsléseik szerint a határt illegálisan átlépőknek kevesebb, mint harmadát sikerül elfogni.

A Határőrség emellett azt is hangsúlyozza, hogy felkészültségüket Brüsszel kiválónak minősítette, a Schengen-tagországok szakemberei pedig a határőr-igazgatóság személyi, technikai és módszertani felkészültségéről igen pozitívan nyilatkoztak.

pp