Középpontban a tudományos kutatás

Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók V. Konferenciája

2007. december 28., 09:00 , 363. szám

Idén ötödször szervezték meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a Fiatal Kárpátaljai Magyar Kutatók V. Konferenciáját a Zrínyi Ilona Kárpátaljai Magyar Szakkollégium szervezésében. Ezúttal 40 előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Barkáts Jenő tanszékvezető főiskolai tanár, a szakkollégium elnöke köszöntő beszédében a már ötéves múltra visszatekintő fórumot értékelve kiemelte: "Ez egy olyan lehetőség, amit igényelnek a fiatal kutatók, hisz sokuknak ez az első ilyen jellegű szereplése. A beregszászi főiskola konferenciája abban különbözik a többi ukrajnai felsőoktatási intézmény hasonló rendezvényeitől, hogy a mienk mindenki számára nyitott, függetlenül attól, hogy hol tanul és milyen témával foglalkozik a fiatal kutató. Kezdetben csak a természettudósok vehettek részt konferenciánkon, de akkora volt az érdeklődés, hogy később bölcsészettudományi szekciót is szerveztünk. Tavaly pedig a tudományos diákköri munkában végzett kutatások számára külön szekciót nyitottunk, létrehozva az első Kárpáta

ljai Tudományos Diákköri Konferenciát, aminek az idén is lett folytatása, de már teljesen külön a fiatal kutatók fórumától. Ha visszagondolok az első konferenciánkra, több mint egy tucatnyi előadónk volt, akik közül ma már sokan Magyarországon, Európában vagy a tengerentúlon végeznek kutatásokat. Többen megvédték már a disszertációjukat is."

Temető Krisztina, a megszűnő Beregszászi Agora Iroda munkatársa szakmai előadását megelőzően arról tájékoztatta a jövő tudományos kutatóitól, hogy december végével megszűnik az Agora irodahálózat, feladataikat az információs irodáknak adják majd át.

A szervezők idén interneten is hozzáférhetővé szeretnék tenni az előadások anyagát.

dózsa