Nyolc év mérföldkövei

Szalagavató ünnepség a BMG-ben

2007. december 7., 09:00 , 360. szám

A Beregszászi Magyar Gimnázium idén a járási kultúrházban rendezte hagyományos szalagavató ünnepségét, ahol összesen 43 nyolcadikos mellére tűzték fel a remény és bizakodás zöld szalagját.

Az ünnepséget Kocsis Marianna igazgatóhelyettes nyitotta meg, aki a zöld szalag jelentéséről beszélt, és felolvasta Szabó Árpád gimnáziumigazgató nyolcadikosokhoz írt levelét, majd az osztályfőnökök a végzősök mellére tűzték a jelképes zöld szalagot.

Kovács Erika, a VIII. A osztály osztályfőnöke beszédében hangsúlyozta: "Ünneplők és ünnepeltek dobogó szívvel, büszkén alkotnak ma egy népes, képletes családi kört." Vaszkó Vera, a VIII. B osztályfőnöke emlékeztette végzős tanítványait: "Mától fogva megnő tekintélyetek az iskolában, minden diák tisztelettel néz fel rátok, hisz ti vagytok a legtekintélyesebbek, a legöregebbek. A leendő érettségizőktől példás magatartást vár tanár és diák egyaránt. Ne okozzatok csalódást!..."

A vendégek közül Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke köszöntötte a végzősöket, aki azt hangsúlyozta: az igazi fordulópont majd az érettségi után jön. "Az elvárás majd később is az lesz, hogy legyetek sikeresek, de vajon mi a siker mércéje? Egy jól fizető állás vagy vállalkozás, hogy minél kevesebb konfliktussal, ütközéssel, minél kényelmesebben és jobban tudjatok élni? Akad, aki jólneveltségből azt mondja, hogy nem ez a legfontosabb, de ha szívükre teszik a kezüket, a gyerekeiknek legtöbben ezt kívánják, amikor a javukat akarják. Tamási Áronnal szólva: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne." De mit jelent az, hogy otthon? Azt, hogy ahol otthon vagy, ott valaki vagy az őseid földjén."

Dr. Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola főigazgató-helyettese a végzősökhöz fordulva arra biztatta őket, hogy legyenek bátrak, amikor célokat tűznek ki maguk elé, és legyen erejük, kitartásuk és bátorságuk, amikor tenni, dolgozni és néha bizony küzdeni, harcolni kell azért, amit kitűztek maguk elé.

A köszöntőket követően a végzősök tartalmas zenés-irodalmi műsor keretében idézték fel a gimnázium falai között töltött majd'8 évet, 8 jelképes, életüket meghatározó "mérföldkő" - a család, a pedagógusok, az iskola, a barátság, a humor, a szeretet, a hazaszeretet és a hit - köré szőve mondandójukat. A jövendő életük zsinórmértékéül választott értékeket egy-egy szalagra írva felkötözték a gimnázium stafétafájára, amelyet átvettek a hetedikes diákok, ezután pedig ők köszöntötték a végzősöket. A tanári kar kórusa az Egy csepp emberség című dallal lépett tanítványai elé, majd az ünnepség fénypontjaként a végzősök látványos koreográfiájú palotást és keringőt táncoltak. Az emlékezetes nap hagyományosan szalagavató bállal ért véget.

Badó Zsolt