Újraindul a Taracköz-Máramarossziget járat?

2007. december 7., 09:00 , 360. szám

A vállalat vizsgálja a Taracköz-Máramarossziget vasúti járat újraindítását - áll a Lembergi Vasút legutóbbi közleményében.

A hivatalosan 6901/6902 és 6906/6905-ös járatokként nyilvántartott dízelvonatok heti három alkalommal közlekedtek Taracköz és Máramarossziget között. A vasút illetékesei azonban október 19-én beszüntették a személyszállítást ezen a vonalon. Arra hivatkoztak, hogy a 400 férőhelyes szerelvény rendszerint mindössze 30-40%-os kihasználtsággal közlekedett, s ezért ráfizetéses volt.

A valóság azonban az, hogy a vonat az utóbbi időkben valóságos guruló csempészrejtekhellyé vált, ami miatt a román hatóságok lefoglalták a szerelvényeket egetverő bírságot - úgyszólván váltságdíjat - szabva ki az üzemeltető felé.

A Lembergi Vasút vezetői nemrég bejelentették, hogy tekintettel a járat népszerűségére, készek ismét elindítani a járatot, ám csupán abban az esetben, ha az illetékes szervek az esetleges szabálysértésekért vagy bűncselekményekért magukra vállalják a teljes felelősséget. Egy másik elképzelés szerint a szerelvényeket a vasút bérbe adná a megyei önkormányzatnak, mely utóbbinak vállalnia kellene az üzemeltetés minden velejáróját.