Jó estét, Kárpátalja!

Egész Európában fogható az ungvári Tisza 1

2007. november 16., 09:00 , 357. szám

Értesüléseink szerint a Kárpátaljai Megyei Állami Televízió- és Rádiótársaságnál folyik az új műsorstruktúra kialakítása. Kulin Zoltántól, a társaság elnökhelyettesétől azt kérdeztük, mennyiben érinti ez a magyar nyelvű adások főszerkesztőségének műsorait.

- Ez a változás a magyar nyelvű adásokat nem fogja érinteni, esetleg annyi változás lesz, hogy több műsoridőt kap a magyar szerkesztőség műsora az FM sávon.

A társaságunk rádióműsorait különféle "ablakokban" lehet fogni az URH sávban, és van egy 24 órás műsor az FM sávon, ennek Tisza FM a neve, amely Ungvár és Munkács környékén 103,00 MHz-en jelentkezik, 106,6 MHz-en pedig a megye többi területén is fogható. Ezen belül a magyar szerkesztőség URH sávon közép-európai idő szerint 19 órától jelentkezik egy félórás műsorral hétköznaponként, valamint szombatonként egy félórás műsorral a Tisza FM-en, melynek jelentős bővítését tervezzük januártól.

A Kárpátaljai Megyei Állami Televízió- és Rádiótársaság televíziócsatornájának Tisza 1 a neve. Októberben múlt egy éve, hogy műholdon keresztül sugározzuk műsorainkat, tehát azóta egész Európa területén foghatóak vagyunk. November elejére fejeztük be a teljes adótornyos hálózat kiépítését, ami azt jelenti, hogy olyan falvakban, ahol még nincs kábel vagy kevés a műholdvevő, oda adókon keresztül juttatjuk el a jelünket, erre volt egy külön programja a megyei tanácsnak. A televíziónak minden este van egy Jó estét, Kárpátalja! című műsora, ahol a magyar szerkesztőség 10 perces hírműsorral jelentkezik, ezt reggelente 7,45-kor a Jó reggelt, Kárpátalja! című műsorblokkban megismétlik. Illetve hétfőn és csütörtökön dél és egy óra között 30 perces magazinműsorral jelentkeznek Látóhatár címmel.

- Hányan készítik a magyar műsorokat?

- Jelenleg az öt főállású munkatárs helyén hatan dolgoznak - ketten félállásban - a magyar szerkesztőségben. Sokkal több munkatársra lenne szükség ahhoz, hogy a magazinműsorokat is tudjuk színesíteni, és több adást vezessünk be. Jelenleg csak 276 ember dolgozik az ungvári rádióban és televízióban, ezek az emberek készítik mindkét 24 órás műsort. Sajnos egyelőre az köti le a társaság vezetésének erejét, hogy műszaki fejlesztést érjen el, hiszen húsz éve nem történt a Kárpátaljai Megyei Állami Televízió- és Rádiótársaságnál ilyen jellegű fejlesztés. Több millió hrivnyára lenne szükség, amit lehetetlen reklámbevételekből előteremteni. Levélben fordultunk az államfőhöz, a miniszterelnökhöz és a parlamenthez, hogy segítsenek. Nagy álmunk, hogy vásároljunk egy korszerű közvetítőkocsit, amelynek segítségével a megye bármely területéről tudnánk élő egyenes adást sugározni.

A földi hálózat kiépítésével is bebizonyosodott, hogy amit a megyei közigazgatás ígér, azt teljesíti is. A Kijevben székelő Ukrajnai Állami Televíziós és Rádiós Bizottság azonban csak ígérget. Az elnök, Eduárd Prutnyik a Régiók Pártja listáján bejutott a parlamentbe, emiatt nyilván az egész vezetői kar változik. Ukrajnában összevonták a regionális televíziókat és rádiókat, ami nem jó, mert más a rádióműsor és a tévéműsor gyártásának a specifikája. Jó lenne, ha újra különválna, akkor könnyebben meg tudnánk határozni, hogy hány munkatársra lenne még szükségünk.

- Milyen segítséget kapnak a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetségével (MÚKSZ) közös Kárpátaljai Magyar Média Fejlesztéséért Alapítványtól?

- Erről én semmit nem tudok, semmi közöm nincs az említett szervezetekhez. Mint ahogy azokhoz a pályázatokhoz sem, amit az újságíró-szövetség a kárpátaljai magyar média nevében nyert meg. Ők nem kerestek meg minket, és mi sem fordultunk hozzájuk, külön nyújtottunk be két pályázatot, amelyek közül egyik sem nyert. A második fordulóban az általunk szervezett nemzetközi fesztivál lekötötte erőinket, nem tudtunk pályázni. Nagy reményt fűzök ahhoz, amit Gémesi Ferenc szakállamtitkár a Duna Televízió egyik kora reggeli műsorában mondott, nevezetesen: hogy jövőre nagy figyelmet fordítanak a Szülőföld Alap pályázati kiírásainál a médiára. Már alig várom, remélem, ezúttal fontosnak találtatik a mi munkánk is.

Badó Zsolt