Ötvenhatos megemlékezés Ungváron

2007. október 26., 10:00 , 354. szám

A Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulóján a megtorlás áldozatai előtt tisztelegve megemlékezést szervezett október 19-én az ungvári börtön falán tavaly, az esemény 50. évfordulója tiszteletére felavatott emléktáblánál.

Sziklavári Vilmos főkonzul ünnepi beszédében az 51 éve történtekről szólva rámutatott: a társadalmat átitatta a szabadságvágy és a totalitárius rezsim felváltásának igénye egy demokratikusabb rendszerrel. "A sztálinista rezsim magyarországi kiszolgálói kétségbeesetten igyekeztek megtartani jogszerűtlenül szerzett hatalmukat, s ennek érdekében saját népükkel szemben a Szovjetuniótól kértek és kaptak segítséget. Győzelmük azonban történelmi léptékkel mérve pirruszi volt. A palackból előtörő szellemet már soha nem sikerült visszazárni, amely ha lassan is, de hatalmába kerítette és mintegy három évtized elteltével maga alá is temette a szocialista világrendszert" - hangsúlyozta a szónok.

E napon azokra emlékezünk, akik mertek szembeszállni a totalitárius rezsimmel, és egy demokratikus, plurális társadalom létrehozását tűzték zászlajukra - emlékeztetett a főkonzul. "E nemes cselekedetüket az akkori elnyomó rezsim azzal jutalmazta, hogy megfosztotta őket személyi szabadságuktól, és közülük mintegy 840 magyar állampolgárt, lábbal tiporva a nemzetközi jog alapvető normáit, áthurcoltak a magyar-szovjet határon, s e börtönben tartottak fogva 1956 őszén több hónapon keresztül. ... A fejlődés a forradalmárokat igazolta és a haladó demokratikus eszmék győzelmét hozta. A haladó emberiség immáron az ungvári börtön falán tavaly elhelyezett emléktáblánál tiszteleghet a hősök emléke előtt" - mondta végezetül Sziklavári Vilmos.

A továbbiakban az egybegyűltek megkoszorúzták az emléktáblát, majd az esti órákban ünnepi fogadásra került sor a főkonzulátus épületében kárpátaljai egyházi és közjogi méltóságok, valamint társadalmi szervezetek és a sajtó képviselőinek részvételével.

pszv