Megromlott házasságok

Erőszak a családban

2007. október 26., 10:00 , 354. szám

A családon belüli erőszak nem földrajzi területtől vagy valamilyen társadalmi réteghez való tartozástól függő jelenség. Nem húzhatunk konkrét határvonalat, hogy ettől eddig: előfordul a nagyon szegény rétegeknél, de gyakran a jól szituált emberek körében is. Vidékünk, Kárpátalja sem mentes ettől, s erre megvannak az elrettentő példák is. Sok család igyekszik kifelé harmonikus képet mutatni, így a téma még mindig inkább a tabu fogalomkörébe tartozik, senki sem teregeti ki szívesen a "családi szennyest", inkább tűrnek és szenvednek az erőszakos cselekmények érintettei.

Anna a húszas évei közepén járó nő. Jelenleg külön él a férjétől, s folyamatban van a válópere, hogy miért, azt megosztotta lapunk olvasóival. "Fiatalon, 18 évesen mentem feleségül a férjemhez, aki két évvel volt idősebb nálam. Kezdetben nem gondoltam volna, hogy ennyire elfajulnak majd a dolgok, nem tapasztaltam semmit abból, amit később át kellett élnem. Az udvarlás alatt nagyon kedves, megértő emberként viselkedett, s én ezért (a szerelemtől vakon) azt hittem, ő az igazi. Az esküvő után azonban elkezdte kimutatni "a foga fehérjét". Először csak szidalmazott minden apró hibám miatt, aztán egyre erőszakosabb lett velem. Mivel nála, a szüleivel együtt laktunk, úgy érezhette, rendelkezhet velem. Gyakran azt vetette a szememre, hogy nincs munkahelyem, nem járok dolgozni, csak ő keresi a pénzt, csak azt nem vette figyelembe, hogy én egy gyerekkori betegség következtében nem végezhetek folyamatosan nehéz fizikai munkát. Őt ez sem érdekelte, s tudtomra adta, hogy menjek napszámba kapálni, ha másra nem vagyok jó. Én csak tűrtem, tűrtem, mert azt hittem, hogy idővel megváltozik, de az a bizonyos pohár akkor telt be, amikor kijelentette, hogy ha nem viszek mindennap haza 50 hrivnyát, akkor úgy megver, hogy kórházba kerülök, s ha erről bárkinek is beszélek, akkor még többet kapok. Én igyekeztem megfelelni az elvárásainak, de a forró napon való nehéz munka tönkretette az egészségemet, s amikor ezért megvert, fogtam magam, s ahogy voltam, hazaszöktem a szüleimhez. Persze próbált ő később békülni, el is jött hozzánk, de én látni sem akartam. Beadtam a válópert, s most várom a tárgyalás időpontját, de már előre elfog a félelem, ha arra gondolok, hogy újra találkoznom kell vele."

A családi erőszak nemcsak fizikai lehet, hanem szóbeli is. A szó fegyver, tartja a mondás, s ezért nem szabad visszaélni vele, mert maradandó lelki sérüléseket okozhatunk. Ilyesfajta erőszakot élt át Péter is, akit annyira megaláztak nap mint nap, hogy egy idő után nem bírta tovább. "A feleségemmel a megismerkedésünk után egy évvel házasodtunk össze - meséli -, s nagyon boldognak éreztem magam. Mivel nem rendelkeztem saját otthonnal, az anyósomhoz költöztünk be. Néhány hónapig nem volt semmilyen probléma, de utána elkezdődtek a beszólások. Az anyósom nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, hogy megalázzon. Azon kaptam magam, hogy a szomszédoktól visszahallom minden olyan dolgomat, amit állítólag "nem jól végeztem el", sőt, a feleségemmel való összezördüléseim is a környék fő pletykatémája lett. Rögtön tudtam, hogy ezt kinek köszönhetem, s amikor kérdőre vontam, azt válaszolta, hogy én nem vagyok méltó arra, hogy a veje legyek, mert az ő lánya különbet érdemelt volna, nem egy prolit (ugyanis egy gyárban dolgozom). Később a feleségem is "kikezdett" ugyanazokért a dolgokért. Egy évig tűrtem az állandó megaláztatást, aztán egy reggel fogtam magam, összecsomagoltam, s eljöttem abból a házból, hazaköltöztem a szüleimhez. Persze előtte jól megmondtam a magamét a két nőszemélynek, talán ennek köszönhetően nem kerestek meg békülési szándékkal, bár az is lehet, hogy nem is fognak: örülnek a győzelmüknek, hiszen sikerült elüldözniük, szabad az út az "asszony" előtt a jó partihoz..."

A fentebb említettek tipikus eseteknek is mondhatók, de sajnos előfordulnak ezeknél jóval tragikusabbak is. A családon belüli erőszak áldozatai lehetnek a testi bántalmazásától és a szexuális zaklatástól szenvedő gyermekek, a házastársi erőszakot elszenvedők, valamint a bántalmazott idősek, de ez már egy másik írás témája lehet.

snicer