A vendégmunkások tartják el az országot?

2007. október 26., 10:00 , 354. szám

Az ukrajnai GDP 8 százalékának megfelelő pénzt utaltak haza tavaly a külföldön dolgozó ukrán vendégmunkások. Összehasonlításképpen: ez az összeg a duplája az ország gazdaságába irányuló éves közvetlen külföldi befektetéseknek, amelyek tavaly 4,8 milliárd dollárt tettek ki - írja a kijevi Gyelo című napilap.

Az ENSZ Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alapjának (IFAD) jelentése szerint a FÁK-térségben az ukránokat csak az oroszok előzik meg a pénzátutalások nagysága terén 13,8 milliárd dollárral. Figyelemre méltó, hogy az ukránok megelőzték az építőiparban világszerte jelentős számban foglalkoztatott törököket, akik valamivel kevesebb, mint 7,4 milliárd dollárnyi keresettel tudták támogatni tavaly az otthon maradottakat.

Ráadásul az IFAD csupán a hivatalos adatokat - a banki és az egyéb olyan pénzátutalással foglalkozó intézmények adatait vette figyelembe, mint amilyen például a Western Union vagy a Contact. A szakemberek becslése szerint az ukrán vendégmunkások valójában mintegy 21 milliárd dollárnyi pénzt juttattak vissza Ukrajnába tavaly, ami az ottani GDP-nek megközelítőleg az egynegyede. (FH/hk)