Sass Lajos bácsi 99 éves

Kígyós legidősebb embere

2007. október 26., 10:00 , 354. szám

Október 18-án méltatta 99. születésnapját a kígyósi Sass Lajos bácsi, aki a település, a Beregszászi járás és a KMKSZ legidősebb embere. Ebből az alkalomból a kígyósi faluházban születésnapi ünnepséget szerveztek számára a helyi polgármesteri hivatal munkatársai.

Sass Lajos 1908. október 18-án született az egykori Osztrák-Magyar Monarchia idején. Kalandos, munkával teli életet tudhat maga mögött sok örömmel, bánattal. 1944 őszén Kárpátalja magyar férfiainak többségéhez hasonlóan őt is málenykij robotra hurcolták.

Megjárta Szolyvát, Turkát, Sztarij és Novij Szambort, majd az egyik legkegyetlenebb szovjet lágerbe, Nevianszkba került, melynek félelmetes hírét csak fokozta a magas halálozási arány. Itt a lágertől 5-6 kilométerre található erdőben fakitermelésen dolgoztak. Huszonhat hónap láger után került újra haza. Egy ideig otthon volt a családdal, majd bejött az újabb munkaszolgálat, a "Prudhus", mennie kellett a hegyekbe rönköt hordani, hét hétig. Hazakerülve a kolhozban dolgozott egészen nyugdíjazásáig.

A születésnapi ünnepség kezdetén a járási tanács nevében Csizmár Béla köszöntötte az ünnepeltet. Mint mondta, ezen idő alatt munka- és családszerető embernek ismerte meg, olyannak, aki - bárhová is vetette a sors - mindig tudta azt, hogyan kell egy családjához hazatérni akaró, nemzetéhez hű, erős akaratú igaz magyar férfinak viselkedni, a nehézségeket elviselni. A járási tanács elnöke Sass Lajos életét példaként állította minden generáció elé, majd a járási vezetőség nevében Volodimir Trikurral, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökével virágcsokrot és pénzbeli támogatást nyújtott át az ünnepeltnek. Köszöntötte Kígyós legidősebb lakosát Kész Elemér polgármester, helyi KMKSZ-elnök is, aki a polgármesteri hivatal nevében oklevelet és egy festményt nyújtott át. Jókívánságait tolmácsolta még Komári Ilona, a helyi általános iskola igazgatója, valamint Komári Balázs nyugdíjas pedagógus. A továbbiakban Lajos bácsi mesélt kalandos életéről, valamint Wass Alberttől szavalt el egy hosszú versrészletet olyan frissességgel, hogy a fiatalok sem csinálhatták volna különbül. Az általános iskola fiataljai - köztük egyik dédunokája, Istvánka - verses műsorral kedveskedtek az ünnepeltnek.

Lajos bácsi három unokával és négy dédunokával büszkélkedhet. Arra a kérdésre, hogy mi a hosszú, boldog élet titka, azt válaszolta: "A szívből jövő szeretet és az, ha békében élünk egymás mellett."

F. Zs.