A kismamák is tanulnak

Egyre népszerűbb a második diploma

2007. október 19., 10:00 , 353. szám

Elfoglalt üzletemberek és -aszszonyok, az oktatásban, közigazgatásban vagy a kereskedelemben dolgozó alkalmazottak, gyermeküket nevelő anyák és családjukat eltartani igyekvő férfiak mind gyakrabban szánják rá magukat, hogy néha hosszú évek múltán ismét tankönyvet vegyenek a kezükbe és beüljenek az iskolapadba. S amikor ezt teszik, nem csupán kevés szabadidejük egy részét áldozzák fel, amelyet pedig akár családjukkal is tölthetnének, hanem pénzt is fordítanak a továbbképzésre vagy pályamódosításra, hiszen napjainkban gyakorlatilag nem létezik ingyenes esti vagy levelező szakos egyetemi, főiskolai képzés, különösen azoknak, akik már rendelkeznek valamilyen diplomával.

A beregszászi V. Ildikó eddig kétéves kislányát nevelgette otthon, nemrég azonban úgy határozott, hogy ismét tanulni fog. A gyermekét a nagymamára bízó anyukával két főiskolai előadás közötti szünetben tudtunk szót váltani.

- Miért határozott úgy, hogy a bölcsészdiplomája mellé újabb oklevelet szerez, miközben továbbra is nevelhetné otthon kislányát?

- Éppen azért határoztam a továbbtanulás mellett, mert anyuka vagyok, s gondolnom kell a családom megélhetésére is.

- A könyvelői hivatás azonban meglehetősen távol esik a magyar nyelvtől és irodalomtól...

- Sajnos minden felmérés azt támasztja alá, hogy napjainkban egy mérlegképes könyvelő biztosabb megélhetésre, kiszámíthatóbb jövőre számíthat, mint amilyet a filológusi diplomámmal remélhetek.

- Hogyan választott tanintézményt? Milyen megfontolások alapján döntött a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola mellett?

- A választás tulajdonképpen rendkívül egyszerű volt, hiszen tudomásom szerint ma Kárpátalján ez az egyetlen olyan tanintézmény, ahol az általam választott szakot magyar nyelven is oktatják.

- Mire számít, mit tanulhat meg itt?

- Mindenekelőtt arra számítok, hogy az itt tanultakkal megállhatom a helyem az életben. Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy az elméleti tudás mellett hasznosítható gyakorlati tapasztalatokra is szert tehetek. Például kifejezetten hasznosnak tartom, hogy a szakterminológiát s a tárgyak egy részét ukrán nyelven oktatják majd számunkra. Mondhatni, ez el is várható egy gyakorlatorientált képzéstől. Annál is inkább, mivel nem Magyarországon vagy a világ valamelyik más szegletében szándékozom boldogulni, hanem itt, Ukrajnában, Kárpátalján. Ismernem kell tehát a szakkifejezéseket.

- A tanulás kiadásokkal jár...

- Be kellett látnunk, hogy ma már gyakorlatilag nem létezik ingyenes képzés levelező szakosok a másoddiplomások számára, különösen az olyan népszerű szakokon, mint amilyen a könyvelői. Úgy tekintünk ezért a tanulásra, mint befektetésre, amely reményeink szerint néhány év múlva megtérül. Mindazonáltal tény, hogy nagy segítséget jelent az az alapítványi támogatás, mely esetemben legalább az első időkben fedezi a tandíjat.

- Mit vár a második diplomától?

- Az a célom, hogy mérlegképes könyvelő lehessek. Hogy azután el tudok-e majd helyezkedni ezzel a képesítéssel helyben, az még a jövő titka, hiszen az öt év, ameddig a tanulmányaim tartanak, nagyon hoszszú idő ebben a gyorsan változó világban. Reményeim szerint azonban ennek nem lesz akadálya, hiszen egy igen keresett szakmáról van szó.

szcs