Caramel és Bartók Eszter: Örülünk, hogy segíthettünk

Sztárinterjú

2007. október 5., 10:00 , 351. szám

Szeptember 25-én nagyszabású jótékonysági koncertre került sor Beregszászban a szegény, de tehetséges kárpátaljai iskolások javára a Magyar Református Szeretetszolgálat szervezésében. Az est sztárvendégei a Megasztár-győztes Molnár Ferenc - Caramel, és az ugyancsak a TV2 tehetségkutató műsorában feltűnt Bartók Eszter voltak, akik ingyen vállalták a fellépést. A Kárpátalján is igen népszerű előadókkal a nagy sikerű koncert, s a kimerítő, véget érni nem akaró autogramosztást követően beszélgettünk.

- Miért tartották fontosnak eljönni Beregszászba?

Caramel: - Amikor Fodor Gusztáv tiszteletes úr, a koncert főszervezője megkeresett bennünket ötletével, hogy vegyünk részt a tanulók javára szervezendő kárpátaljai koncerten, őszintének éreztük a szándékát, s Eszterrel együtt mindjárt úgy gondoltuk, hogy ez egy olyan társaság, egy olyan cél, amelyet mindketten szeretnénk támogatni. Most, hogy itt lehetünk, még inkább úgy érezzük, jó ügy mellé álltunk. Nagyon nagy ajándék volt számunkra, hogy találkozhattunk az itteni közönséggel, nagyon jól éreztem magam. Szép emlék lesz ez nekünk.

- A koncert címe Valami plusz... volt. Mi az a többlet, amit hozzá tudnak tenni a műsorukhoz egy ilyen különleges alkalomkor?

Bartók Eszter: - Nehéz megfogalmazni a különbséget, hiszen általában ösztönösen tesszük, amit csinálunk. Ha ez a beregszászi alkalom több mint egy hétköznapi koncert, az valószínűleg az embereknek köszönhető. Mi egy olyan műsort igyekeztünk produkálni, mint máskor, bár mindkettőnk számára nagyon fontos volt, hogy meghívást kaptunk erre a koncertre, és sokat készültünk rá lélekben is. De a lényeg az, hogy itt az emberek összefogtak, s abban a tudatban fizették ki a belépőjegy árát, hogy azzal segíteni tudnak.

- Fodor tiszteletes úr mesélte, hogy amikor tudomást szerzett Caramel győzelméről a Megasztárban, mindjárt az jutott eszébe, hogy milyen jó volna, ha eljöhetne a szürtei cigányiskolába, és csak annyit mondana a cigányoknak, hogy van értelme küzdeni, ne temessék el az álmaikat; ha valakiben megvan a tehetség szikrája, akkor azt érdemes ápolni, gondozni. A lap révén itt az alkalom, hogy mégiscsak szóljon ezekhez a gyerekekhez. Mit üzen nekik?

Caramel: - Úgy gondolom, ennél a koncertnél jobb üzenet nem kell. Én is egy cigánytelepen nőttem föl. Máig elég sűrűn visszalátogatok oda. Nem szeretnék elcsépelt mondatokat ismételgetni, de valóban igaz, hogy merni kell álmodozni. Nemcsak arról lehet álmodni, hogy valaki énekes vagy zeneszerző lesz, hanem arról is, hogy boldog családja, normális élete legyen. Ezek is nagyon fontos célok. Az a legfontosabb, hogy ne feledjék: ha az ember tanul, ha kitartó, akkor elérhet dolgokat.

- A Megasztárnak jó ideje vége van már. Mennyire változtatta meg az életüket, hogy részt vehettek a műsorban?

Caramel: - A műsor óta mindketten azzal foglalkozhatunk, amibe szerelmesek vagyunk, az éneklés lett a munkánk. Ha nem is mindig tudatosan, de erre a pályára készültünk. Eszti is ebben a szerelemben nőtt fel, éjjel-nappal gitározott meg dalokat írt. Amit most csinálhatunk, az részben ennek a korábbi munkánknak a gyümölcse. Nagyon nagy ajándék ez mindkettőnk számára. Boldogok vagyunk, mint bárki egyébként, aki imádja a munkáját, s az nem teher a számára.

Bartók Eszter:- A második diplomám megszerzésének küszöbén, amikor már az összes olyan szigorlatom és vizsgám megvolt, amit szerettem volna megszerezni, életemben először olyan döntést hoztam, amit kizárólag a szívem diktált. Dédelgetett álmom volt ugyanis, hogy egyszer megmutatom a dalaimat. Attól kezdve, hogy sikerült megvalósítani az álmom a Megasztár révén, s az embereknek megtetszettek a dalaim, minden megváltozott körülöttem, amiért nagyon hálás vagyok.

- Hogyan képzelitek a jövőt?

Bartók Eszter:- Számomra a közeljövő legfontosabb eseménye, hogy nemsokára megjelenik a 14 vadonatúj saját dalomat tartalmazó cd. Most folynak a stúdiómunkák, a hangszerelés. Akár az első lemezemen, ezen is különböző dalok lesznek majd hallhatók, köztük egészen mély hangvételűek is.

Caramel: - Elsősorban a rövid távú célok megvalósítására összpontosítunk mindketten, amilyen például ez a beregszászi koncert volt a számunkra. Igyekszünk maximálisan helytállni, százszázalékig megfelelni a kihívásoknak. Úgy hiszem, ezek a rövid távú célok képezhetik összeadódva a hosszú távú eredmények, a sikerek alapját. Ugyanakkor ebben a szakmában természetesen arra is szükség van, hogy előre gondolkodjék az ember. Tudatosan jövő márciusra tervezem az új lemezem megjelenését, s talán már októberben elkezdek rajta dolgozni. Közben továbbra is promótálni kell az aktuális lemezemet, amelyhez videoklip is készül. Mindemellett szeretnék a jövőben is részt venni olyan nagyszerű akciókban, mint amilyen ez a beregszászi fellépésünk is volt, szeretnék továbbra is együttműködni a reformátusCaramel és Bartók Eszter: Örülünk, hogy segíthettünkSztárinterjú egyházzal.

pszv