A beteg érdekei mindenek felett

Szent Lukács Keresztyén Egészségügyi Központ

2007. október 5., 10:00 , 351. szám

A stresszes életmód, az állandó rohanás, a rendszertelen étkezés következtében azt vettem észre, hogy egyre gyakrabban rendetlenkedik a gyomrom. Eleinte nem tulajdonítottam az egésznek figyelmet, azonban az emésztési zavarok egyre fokozódtak, végül úgy döntöttem, hogy kivizsgáltatom magam.

Éppen jókor találkoztam egy ismerősömmel, aki elmondta, hogy a munkácsi Szent Lukács Keresztyén Egészségügyi Központban (SZLKEK) való kivizsgálást és az ott számára felírt gyógyszerkúrát követően elmúltak a gyomorpanaszai. Ez után döntöttem úgy, hogy a SZLKEK-hez fordulok. Miután telefonon felhívtam az egészségügyi intézményt, az iktatást végző nővér kedves hangon közölte velem, hogy harmadnap már mehetek is a kivizsgálásra.

Kissé szorongva indultam aznap a Keresztyén Egészségügyi Központba, arra gondolva: bár konkrét időpontot kaptam, biztosan órák hosszat kell majd várakoznom, mint ahogy ez általában történik egy hétköznapi, állami klinikán, amiben már számtalan alkalommal volt részem. Ezzel szemben egy-két perccel megérkezésemet követően, pontosan az előre meghatározott időpontban szólítottak, hogy fáradjak be az ultrahangos vizsgálatra, melynek menetét magam is követhettem a monitoron. Míg egy átlagos klinikán akár 40-50 hrivnyába is kerülhet egy ilyen vizsgálat, a SZLKEK-ben csak 20 hrivnyát kellett érte fizetni. Ugyancsak percre pontosan szólítottak be gyomortükrözésre. A kissé kellemetlen procedúrát szintén a monitoron figyelhettem végig. Ez a vizsgálat 30 hrivnyába került.

A megbeszélt időpontban dr. Vaczkó László belgyógyász, a SZLKEK főorvosa is fogadott, és az addigi leletek alapján gyomorsavtúltengést, enyhe hasnyálmirigy-gyulladást és epekövet állapított meg. Felírta a megfelelő gyógyszereket, de leszögezte, hogy elkerülhetetlen az epekő műtéti eltávolítása. A belgyógyászi vizsgálatért 25 hrivnyát kellett befizetnem a pénztárnál.

Egészében véve pozitív benyomást gyakoroltak rám a Szent Lukács Keresztyén Egészségügyi Központban tapasztaltak: a tisztaság és a rend, a személyzet kedvessége. Mindez egyelőre még csak a magán-, illetve az egyházak által működtetett klinikákon tapasztalható, azonban remélhetőleg az állami egészségügyi intézmények vezetése is rákényszerül előbb-utóbb arra, hogy náluk is emberségesebb bánásmódban részesüljenek a betegek. E téren nyugodtan átvehetik a Szent Lukács Keresztyén Egészségügyi Központ tapasztalatait.

Amit a központról tudni kell

A szerteágazó egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó Szent Lukács Keresztyén Egészségügyi Központ 2000-ben jött létre az amerikai keresztyén orvosok Lukács Közösségének támogatásával. A központ egyik alapítója, s egyben főorvosa, dr. Vaczkó László lapunk érdeklődésére elmondta, hogy egyik fő céljuk az volt, hogy az általában elérhetőnél jobb, magasabb szintű egészségügyi szolgáltatás alternatíváját kínálják a lakosságnak. A minőség és a munkastílus megváltoztatására törekednek, több figyelmet fordítanak a páciensre. "Nemcsak egy-egy külön betegségére koncentrálunk, hanem általában az egészségi állapotára. Az a célunk, hogy próbáljunk maximális mértékű segítséget nyújtani, nemcsak kideríteni a betegséget, hanem meg is gyógyítani a beteget, testi-lelki támaszt nyújtani számára keresztyén alapokon" - vázolja a központ működésének főbb elveit a főorvos.

A betegek egyébként nemcsak Kárpátaljáról, hanem Ukrajna más megyéiből, sőt, a szomszédos országokból is érkeznek a központba. Magyarország északkeleti régióiból gyakran küldenek ide betegeket CT-vizsgálatra, mert a központ nagyon jó minőségű, modern komputertomográffal rendelkezik, ráadásul a vizsgálat négyszer olcsóbb, mint odaát.

A Szent Lukács Keresztyén Egészségügyi Központban belgyógyász, endokrinológus, ideggyógyász, kardiológus, nőgyógyász, onkológus és urológus fogadja a betegeket, működésének legfontosabb irányvonala az általános diagnosztika. A korszerű laboratóriumban nagyon pontos és széles spektrumú vizsgálatokat végezhetnek el, továbbá rendelkeznek endoszkópos és ultrahangos diagnosztikai berendezésekkel, röntgenkészülékkel, spirál CT-vel, mely egyedüli Kárpátalján. Egy általános kivizsgálás költsége a központban röntgenfelvétellel, ultrahangos vizsgálattal, vizelet- és vérvizsgálattal együtt általában nem haladja meg a 100 hrivnyát.

B. J.

Vaczkó doktor

A Szent Lukács Keresztyén Egészségügyi Központ