Egyelőre nincs döntés a moziról

Ülésezett a Beregszászi Járási Tanács

2007. szeptember 28., 10:00 , 350. szám
A beregszászi mozi épülete

Szeptember 21-én tartotta soros ülését a Beregszászi Járási Tanács, melyen részt vett Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke.

Napirend előtt felszólalt Olekszandr Kobzev, a privatizációs, vagyonügyi, lakás-kommunális bizottság elnöke és indítványozta, hogy vegyék le a napirendről a járás falvainak és nagyközségeinek közös tulajdonát képező beregszászi filmszínház épülete egyik felének Beregszász város tulajdonába való átadásáról szóló kérdést, mert az jogi értékelésre szorul. (Lapunk információi szerint a bizottsági ülésen a képviselők megvitatták a kérdést, miután meghallgatták a beszámolókat, melyekben elhangzott, hogy a város részéről megtagadják a tulajdonlap kiadását. Szilágyi Natália bizottsági tag tájékoztatta a bizottság tagjait arról, hogy ennek hiánya miatt nem finanszírozható a mozi. Szólt arról is, hogy ígéretet kaptak a megyei illetékes főosztálytól, hogy amennyiben ezek a dokumentációval kapcsolatos kérdések megoldódnak, úgy támogatásban részesítik az adott intézményt. Ezért a bizottság úgy döntött, hogy a kérdés levételét javasolja a járási tanács képviselőtestületének.) A képviselők a javaslattal egyetértettek és levették a kérdést a napirendről.

A továbbiakban a képviselők számos más fontos kérdésben is döntést hoztak. Többek között módosították az idei költségvetést, jóváhagyták az első félévi teljesítését, jóváhagyták a környezetvédelmi munkálatok 2012-ig, valamint a daganatos megbetegedések szűrésének és gyógyításának 2010-ig szóló programját, továbbá döntöttek egy, a munkaviszonnyal kapcsolatos dokumentumokat őrző levéltár létrehozásáról.

Az ülés során Balla Attila, a KMKSZ-UMP-frakció képviselője kérdést intézett Popovics Sándorhoz, a járási közigazgatás mezőgazdasági osztályának vezetőjéhez (aki a termés betakarításáról és az őszi vetési munkálatokról tájékoztatta a képviselőket): igényelhetnek-e szőlőtelepítési támogatást a magángazdák? Popovics válasza szerint nem, mert erre csak azok a jogi személyek pályázhatnak, amelyek a szőlő feldolgozását is végzik. Bakancsos László, a KMKSZ-UMP-frakció vezetője megkérdezte, kik kaptak szőlőtelepítési segélyt, amire az volt a válasz, hogy az Aisberg, a Cotnar, a Quadro, a Csizaj, a Karpatvinella, a Trojanda Zakarpattya, a Molnár- és a Cseh-farmergazdaságok. Ez aggasztó a járási bortermelők számára, akiknek többsége magánszemély, mert e megkülönböztetés által hátrányban maradnak a nagy vállalkozásokkal szemben.

Végül Cséke Ilona, az oktatási bizottság elnöke, a KMKSZ-UMP-frakció tagja felolvasta a tanács oktatási bizottsága által megfogalmazott indítványt, miszerint a Beregszászi Járási Tanács felhívással fordul az oktatási minisztériumhoz, szorgalmazva a magyar vizsgaközpontok létrehozását. A képviselők egyöntetűen jóváhagyták a beadványt.

Baráth József