Bemutatkoztak a kárpátaljai magyarok is

Tureurocentr - idegenforgalmi kiállítás

2007. szeptember 21., 10:00 , 349. szám

Hatodízben került megrendezésre szeptember 13-15-én a Tureurocentr - Kárpátalja nemzetközi idegenforgalmi kiállítás és vásár, melynek az ungvári Junyiszty sportkomplexum adott otthont. A közel száz résztvevővel megrendezett háromnapos kiállítás keretében számos látványos idegenforgalmi eseményre került sor, többek között kovácsfesztiválra a nevickei várban.

Volodimir Hoblik, a megyei állami közigazgatási hivatal elnökének helyettese köszöntötte a résztvevőket, vendégeket a nyitóünnepségen, melyen megjelent Viktor Csernomirgyin, Oroszország ukrajnai nagykövete, valamint a szomszédos országok megyéinek képviselői is. Az elnökhelyettes elmondta, hogy mára a kiállítás nem csak regionális, hanem országos szintűvé nőtte ki magát, amiről az is tanúskodik, hogy Ukrajna majd minden megyéjéből érkeztek kiállítók. Végül reményét fejezte ki, hogy a résztvevők gyümölcsöző üzleteket kötnek, a látogatók pedig kellemes élményekkel gazdagoknak. Ezután Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnökével együtt vágták át a piros szalagot, megnyitva ezzel a rendezvényt.

A kiállításon a magyarok által lakott járások is bemutatkoztak. A jelen levő járási vezetőket arról kérdeztük, miért tartották fontosnak a részvételt és milyen idegenforgalmi fejlesztések zajlanak a járásaikban. Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke elmondta, hogy az általa vezetett testület prioritásai között szerepel az idegenforgalom fellendítése. Tájékoztatása szerint ezt két fő irányban tervezik fejleszteni: a termálvizes források által nyújtott lehetőségek kihasználása terén (ennek keretében Mezőkaszony térségében egy 100-150 szobás, több medencés szanatórium épül majd), valamint a falusi turizmus irányában, melyet elősegít a járás földrajzi fekvése és a magyarországi turisták fokozott érdeklődése Kárpátalja iránt.

Mackó István, az Ungvári Járási Tanács alelnöke elmondta, hogy szintén fontosnak tartják az Ung-vidék idegenforgalmának bemutatását. A járási tanács 10 ezer hrivnyát utalt ki erre a célra, amiben fontos szerep jut a falusi turizmusnak is. A projekt keretében egy idegenforgalmi albumot adtak ki, mely iránt - akárcsak a járás standjai iránt - nagy volt az érdeklődés. Az idegenforgalom terén előttük álló egyik sürgős feladatként a szerednyei vár területének rendezését és az állagmegőrzési munkálatok elvégzését nevezte.

Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács alelnökének tájékoztatása szerint náluk is prioritást élvez a turizmus a fejlesztések terén. A kedvező földrajzi adottságok miatt - a járás Kárpátalja közepén található és egyaránt határos Magyarországgal és Romániával - minden lehetőség adott arra, hogy odacsalogassák a turistákat. Gyönyörű a vidék, kiváló lehetőség adódik a pihenésre, a szórakozásra, horgászatra, vadászatra, az ugocsai emberek pedig barátságosak és rendkívül vendégszeretők. A járás által felállított kunyhó és jurtasátor iránt igen nagy volt az érdeklődés, de nagy sikert aratott a szőlő, a bor, és a bográcsgulyás is, amivel a betérő vendégeket kínálták.

B. J.