Száguldás és adrenalin

Hegyi bringások a Krasziján

2007. szeptember 14., 10:00 , 348. szám

Szeptember 8-9-én a nagybereznai járási Viharos (Viska) település közelében, a több mint 1000 méter magas Kraszija-hegyen került megrendezésre az Extream-fest Karpati - Kraszija Downhill hegyi kerékpárverseny. Kárpátalján első ízben rendeztek ilyen nagyszabású versenyt, ráadásul a legnehezebb és leginkább balesetveszélyes Downhill mountain bike szakágban, melynek jellegzetessége az, hogy a versenyzők 60-70 kilométeres sebességgel száguldanak lefelé a hegyoldalon. A versenyen a kárpátaljaiak mellett több, a nyugat-ukrajnai megyékből érkezett bringaőrült is részt vett.

Szombaton került sor a több mint három kilométer hosszúságú, ugratókkal és vízmosásokkal nehezített versenypálya kijelölésére. A 35 résztvevő már előre az eddig látott legnehezebb pályának nevezte a terepet. Igencsak felfokozott izgalommal várták az edzést és a másnapi versenyt. Lapunknak elmondták, hogy a pálya nagyon gyors és technikás is egyben, teljesítése nem mindennapi feladat lesz.

Nehéz dolguk volt a fiúknak a verseny során, hiszen egész éjszaka és reggel is esett az eső, a hegyet pedig sűrű köd borította, amely csak déltájt kezdett felszállni. Ekkor már úgy tűnt, hogy legalább esni nem fog a verseny idején, de a csalóka időjárás borsot tört az orruk alá - míg a hegy lábánál sütött a nap, fent a hegytetőn már esett az eső és erős szél fújt, ráadásul ismét sűrű köd szállt alá. A rendkívüli időjárás ellenére a versenyzők többsége elindult a megmérettetésen, ők halált megvető bátorsággal, nemegyszer 60 kilométeres sebességgel száguldottak a cél irányába. A pálya kialakítói nagy ugrások végrehajtására is alkalmassá tették a terepet, ráadásul a vizes fűben és a sáros talajon bizony nehéz volt bevenni a különböző kanyarokat. Sajnos, mint minden hegyi kerékpárversenyen, most sem kerülték el a bukásokat, melyek között egy súlyos is volt - egy vinnyicai versenyző a célvonal előtti utolsó kanyarba akkora sebességgel érkezett, hogy egyenesen a bokrok és a fák közé repült és súlyos kéz- és lábtörést szenvedett. Szerencsére a mentőautó azonnal a nagybereznai járási kórházba szállította a pórul járt versenyzőt.

A bringások többsége azonban szerencsésen célba ért. Az első helyet a Hmelnickijből érkezett Dmitro Ricskovszkij szerezte meg, aki 4,1 perc alatt teljesítette a 3 kilométeres távot. Második az ivano-frankivszki Viktor Divnics (4,37 perc), a harmadik pedig az ungvári Andrij Szobcsuk (4,43 perc) lett.

A versenyt követően az iránt érdeklődtünk a résztvevőknél, mi vonzza őket a hegyi kerékpározásban. A sebesség és az adrenalin-hatás - mondták egybehangzóan. Arra a kérdésre válaszolva, hogy nem félnek-e a versenyzés során, Viktor Divnics szerint, ha nem így lenne, már rég halottak lennének, mert a félelemérzet az, ami megóvja őket a végzetes hibáktól és a túlzottan vakmerő száguldozástól. Ő egyébként már négy éve űzi ezt a sportot, igaz, amatőr szinten, mert Ukrajnában még nem létezik a hivatásos szintű hegyi kerékpározás, ami nagyrészt a versenybringák és a felszerelés drágaságával magyarázható.

A versenyt szervező Taturevics Eduard lapunknak elmondta, hogy Kárpátalján kiváló lehetőségek vannak a hegyi kerékpározáshoz, különösen ilyen a Kraszija-hegy. A mostani versennyel ezt az extrém sportágat szerették volna népszerűsíteni, ami meglátása szerint sikerült is, így annak ellenére, hogy ez egy drága szórakozás (egy jobb fajta hegyi kerékpár 1,5-2 ezer dollárba kerül, az ütésektől védő ruházat és sisak pedig további 600-ba), egyre több fiatal érdeklődik iránta. A szezonzáró versenyre október végén Ungvár külvárosában, a Sahtán található hegyen kerül sor.

Baráth József