Szuperbuli Kárpátalján

Lagzi Lajcsival mulathattunk

2007. szeptember 7., 10:00 , 347. szám

Egyhetes kárpátaljai turnéjának befejező állomásaként Beregszászban adott koncertet Galambos Lajos, ismertebb nevén Lagzi Lajcsi. A Kárpátalján is nagy nézettségű Dáridó és Szuperbuli című tv-műsorok atyja igazi mulatós hangulatot teremtett a szabadtéri színpadon. Bemutatkozhatott szülővárosában a Magyarországon egyre népszerűbb Gajdos Rea is. A mulatós műfaj koronázatlan királyának számító Lajcsival a koncert előtti percekben beszélgettünk.

- Szülei is zenészek, vagy ön és István öccse az elsők a Galambos családból, akiknek a zene a foglalkozása?

- Az egyik nagyapám nívódíjjal kitüntetett trombitaművész, az egész világot bejárta a Magyar Rádió zenekarának szólistájaként. A másik nagyapám is remek zenész volt. Az édesapám szintén trombitaművész, akárcsak a nagybátyám. Az öcsém, Pisti zeneművészeti szakközépiskolát végzett ütőhangszeren, én pedig a zeneművészeti főiskolát trombita és zeneiskolai énektanár szakon.

- Miért lesz egy trombitaművészből a mulatós zene sztárja?

- Azért, hogy az embereket szórakoztassam. Egyébként a trombitámmal eljuthattam volna egy zenekari árokba, ahol az ember az arcát nem adja a produkcióhoz.

- Mi a titka a sikerének?

- Feltétel nélkül kiszolgálni a közönséget. Tehát azt adni a közönségnek, amit kér. Ezen persze lehet egy kicsit módosítani. Ma például műsoron lesz Brahmstól a Magyar táncok, de ezt nem játszhattam volna el, ha nem játszom el mellette a Majd ha nékem sok pénzem lesz című dalt, így elfogadják tőlem is. Azt gondolom, az én kulturális missziómat így teljesítem a legjobban.

- Szokott játszani, énekelni ismerősök, barátok lakodalmán is?

- Nagyon ritkán. Természetesen előfordul, hogy elmegyünk zenélni egy-egy esküvőre, de nem jellemző.

- Lesz-e újabb Dáridó vagy Szuperbuli a televízióban?

- Már készül egy ilyen műsor, de nem árulhatok el még egyelőre semmit ezzel kapcsolatban. Viszont a Dáridón kívül is van élet, számomra ugyanannyira fontos egy közönségtalálkozó, mint egy televíziós műsor. Bár közlendőimet egy népszerű tv-csatornával könnyebb eljuttatnom az emberekhez, ez biztos, de én már nem akarok megfeszülni azért, hogy egy olyan műsort készítsek, ami azzal jár, hogy a családomat kevesebbet látom. Most hazamegyek, és már pénteken indulunk is Szlovákiába három napra, azt követő héten pedig New Yorkba megyek. Az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában fogunk koncertezni öt héten át.

- Nekem nagyon tanulságos volt. Rájöttem, hogy a kárpátaljai magyarok sokkal optimistábban tekintenek a jövőre, mint az anyaországban élők. Én nagyon jól éreztem magam itt. Biztos, hogy visszajövünk még. Most ugyanis olyan szerencsém volt, hogy Munkácson a magyar iskola tanévnyitó ünnepségén szólhattam néhány szót. Nagyon jó volt találkozni a végeken élő magyarokkal, látni azt a sok aranyos, érdeklődő gyereket. Megismertem az igazgató urat, szurkolok nekik, és amennyire lehet, próbálom majd támogatni a munkácsi magyar iskolát. Az ünnepség után sok izguló gyerek jött oda hozzám aláírásért. Szívembe zártam azt az iskolát és az itt élő embereket. Emiatt szeretnék Munkácson lenni a tanévzárón. Úgy tervezzük, hogy akkor eljövünk Kárpátaljára egy újabb koncertkörútra.

- Korábban járt már Kárpátalján?

- Nem. Még soha.

- Mit kell tudni az ön műsorában fellépő Gajdos Reáról?

- Gajdos Rea egyre népszerűbb Magyarországon. Nagyon szeretném őt a magam eszközeivel olyan szinten befuttatni, hogy országosan ismert legyen, minden tehetsége megvan hozzá. Ő most Békéscsabán él, de látom, hogy itt izgul a legjobban, hisz itt született Beregszászban. Mindig találunk olyanokat, akiket érdemes támogatni, és most szerintem Rea az, neki mi nagyon szurkolunk.

Nehéz a show-business, de én azt gondolom, hogy az akarat, a tehetség és a szorgalom hegyeket tud megmozdítani.

Badó Zsolt