Szezonvégi értékelés

Ficseri Gyermekstúdió

2007. szeptember 7., 10:00 , 347. szám

Véget ért a nyár, megkezdődött az új tanév. Vonatkozik ez a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Ficseri Gyermekstúdiójának ifjú színészpalántáira is, akik mozgalmas, fellépésekkel tarkított nyarat tudhatnak maguk mögött. Az alábbiakban Vidnyánszky Évával, a gyermekstúdió vezetőjével beszélgettünk a nyári tapasztalatokról.

- Hogyan telt a nyaruk?

- Erőt próbáló, zsúfolt nyarat tudhatunk magunk mögött szép számú anyaországi és hazai fellépéssel. A magyar fájdalom versei és dalai című Trianon-emlékműsorunkkal felléptünk június 4-én, nemzeti gyásznapunkon Beregszászban, majd később a KMPSZ által évente megrendezett Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia turnusain. Nagy sikert arattunk Gáton A Pál utcai fiúkkal. Számos anyaországi előadásunk közül kiemelném karcagi szereplésünket a Trianon-napokon a Vereckét siratva c. műsorunkkal, részvételünket a Debreceni Csokonai Színházban megrendezett XVI. Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó találkozón, a tiszasasi gyermekszínjátszó táborban, Mesztegnyőn a Kárpát-medencei Honismereti Táborban. Az utolsó nyári fellépésünkre augusztus 26-án került sor Benében a helyi általános iskolában, ahol a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Benei Alapszervezete által rendezett hagyományos Szent István-napi megemlékezésen irodalmi összeállítással járultunk hozzá az ünnep teljessé tételéhez.

- Sikerült elérni kitűzött céljaikat?

- Végeredményben elégedettek lehetünk, hiszen a meghívásoknak szinte maradéktalanul eleget tudtunk tenni, s a közönség reakcióiból ítélve jó munkát végeztünk. A fellépéseken minden gyermek meg tudta csillantani tudását, és a különböző anyaországi rendezvények arra is alkalmat adtak, hogy a fiatalok más gyermekszínjátszókkal összekerülve szakmailag sokat fejlődjenek. Az anyaországi táborok a kemény munka mellett alkalmat adtak a kikapcsolódásra és a pihenésre is. Negatívum, hogy a tervezett vasvári turnénk elmaradt, ami azért töréspont számunkra, mert már legalább tíz éve minden nyáron kiutaztunk oda vendégszerepelni, de most anyagi okok miatt erre nem került sor.

- Mik a további terveik?

- Még a múlt évad végén elkezdtük próbálni a komédia velencei nagymestere, Carlo Goldoni egyik legkedveltebbnek számító darabját, a Két úr szolgáját, s természetesen a régebbi darabokat is gyakoroljuk. Szép eredményként könyvelhetjük el, hogy a Kölcsey Pedagógusakadémián részt vett tanárok közül néhányan jelezték, hogy iskolájuk meghívna minket előadásra, így ősszel sem maradunk munka nélkül. Szomorú tény viszont, hogy néhány fiatalunk az iskolai érettségit követően most elhagy minket, mivel távolabb folytatják tanulmányaikat. Pótlásukról természetesen gondoskodni kell: várjuk tehát olyan új tehetségek jelentkezését, akiket érdekel a színház, az irodalom és a kultúra. Az érdeklődők két kategóriába: 1-5 és 6-10 éves korcsoportba jelentkezhetnek. Jelenleg Nagymuzsalyból és Mezőváriból vannak tagjaink. Örömteli viszont, hogy tanulni induló tagjaink közül többen folytatni kívánják színészi képzésüket. Így például az igen tehetséges Varga Nóra, aki Szegedre nyert egyetemi felvételt, de máris jelezte: mindenképpen be fog iratkozni az egyetem stúdiójában zajló színészi foglalkozásokra.

F. Zs.