Támogatás a sztálinizmus áldozatainak

Megyei Tanács

2007. szeptember 7., 10:00 , 347. szám

Egyszeri anyagi támogatásban részesülhetnek várhatóan még idén a második világháborúban a magyar hadseregben harcolt kárpátaljai lakosok s a sztálinizmus áldozatai, amennyiben a megyei tanács rábólint a KMKSZ képviselői csoportjának indítványára.

Még júliusban történt, hogy Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a képviselői csoport nevében beadvánnyal fordult a Kárpátaljai Megyei Tanácshoz, emlékeztetve a testület tavalyi határozataira, melyekkel az a második világháború veteránjainak ismerte el a magyar hadseregben szolgálatot teljesítő kárpátaljai lakosokat és rehabilitálta a sztálini lágerekbe hurcolt, illetve politikai represszió áldozataivá vált helyi magyarságot és németséget. A képviselő rámutatott levelében az említett kategóriákhoz tartozó idős emberek szociális védtelenségére, s indítványozta, hogy a megyei költségvetés módosításakor vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy számukra egyszeri anyagi segélyt biztosítsanak. Az indítványhoz a KMKSZ elnöke csatolta a támogatásra jogosult idős emberek 329 fős listáját is.

A beadványra érkezett válaszában Mihajlo Kicskovszkij, a megyei tanács elnöke arról tájékoztatott, hogy a tanács elnöksége utasította a megyei állami közigazgatási hivatal illetékes osztályát, vizsgálja meg a lehetőségeket, és készítse elő a szükséges módosításokat a Turbota programban az egyszeri támogatás folyósítására a politikai represszió áldozatainak, amit a megyei tanács következő ülésszakán vitathat meg.

pszv