Falunapok

2007. augusztus 31., 10:00 , 346. szám

Gálocs - Az ungvári járási Gálocs községben múlt vasárnap rendhagyó istentiszteletre, az óvoda vízvezetékrendszerének átadására és Gálocs, valamint Palágykomoróc közös falunapi ünnepségére került sor.

A helyi református templomban - melyben 27 évig hirdette az igét a mártírhalált halt Gecse Endre - megtartott istentisztelet rendkívüliségét az adta, hogy Illés Dávid, a Budai Református Egyházközség (BRE) lelkésze hirdette az igét, melynek központi témája a magyarság összefogása és a Jézustól kapott éltető víz volt. Az igehirdetést követően Illés Dávid bemutatta a BRE gyülekezetének jelen levő tagjait és örömét fejezte ki, hogy segítséget nyújthattak a gálocsi óvoda vízvezeték-hálózatának kiépítésében. Földös Kata, a gyülekezet Kárpátalja-missziójának vezetője röviden szólt tevékenységükről, az eddigi segélyezési akciókról. Literáty Zoltán, a BRE gyülekezeti beosztott lelkésze, a segélyakció kezdeményezője Gálocsból származott el, ezért abbéli örömét fejezte ki, hogy segítséget nyújthatott szülőfalujának. Penyák Éva, az óvoda igazgatónője az egész falu nevében mondott köszönetet a Budai Református Egyházközségnek a hathatós támogatásért. Az óvodában emléktábla-avatási ünnepségre került sor, melyen először Molnár Sándor polgármester mondott köszönetet a munkálatokban részt vevőknek. Illés Dávid Isten áldását kérte az óvodára és a gálocsiakra, majd leleplezte az emléktáblát.

Mint az istentiszteleten és az emléktábla-avatáson egyaránt jelen levő Molnár László, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke lapunknak elmondta, az alapszervezetnek mindig is szívügye volt az óvoda felújítása, ám erre pénzt sem a község, sem a járás nem utalt ki. Annál nagyobb öröm volt számukra, hogy egy volt falubeli kezdeményezésére a BRE az ügy mögé állt és tagjai áldozatos munkájukkal példát is adtak Gálocs és a környék falvai fiatalságának.

Délután a gálocsi futballpályán került sor Gálocs és Palágykomoróc közös falunapi ünnepségére, melyen Mackó István, az Ungvári Járási Tanács elnökének helyettese a testület nevében köszöntötte a gálocsiakat és a palágykomoróciakat. Ugyancsak köszöntötte az egybegyűlteket Vajda Erika, az ungvári járási művelődési osztály vezetője, a két település polgármestere, Molnár Sándor gálocsi és Illár József palágykomoróci polgármester, valamint a felvidéki Dobóruszka és Nagyszelmenc polgármesterei - Lakatos László és Tóth Lajos. A nap további részében különböző kulturális és sportprogramokra került sor. A falunap hajnalig tartó élőzenés mulatsággal ért véget.

A rendezvénysorozat néprajzi kiállítás megnyitásával kezdődött, ahol rendhagyó módon mindenki kézbe is vehette a tárgyakat. Közben a falu utcáin lovasbemutató zajlott, aki akarta, kipróbálhatta a pónifogatot.

Az ünnepi istentiszteleten Balogh Attila, ungi esperes köszöntötte a magyarországi Harkányból, Pellérdről és Lónyáról érkezett vendégeket, hangsúlyozva, hogy határok nem választhatják el a nemzetet. A hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták a sztálinizmus áldozatainak emlékművét, ahol Orosz Kálmán, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke a hazahívogató falunap jelentőségét bemutatandó, felolvasta Szalóka emlékkönyvéből a legutolsó bejegyzést, majd Tordy Máriának, a falu Ausztráliában élő szülöttének levelét, aki 100 ausztrál dollárral támogatta az idei falunapot. Köszöntötte a résztvevőket Erdei István, a szomszédos Nagylónya református lelkipásztora, és a baranya megyei Pellérd küldöttségének nevében Lukács Gábor.

A kultúrházban Biró Sándor polgármester nyitotta meg az ünnepi műsort, majd díszoklevéllel köszönte meg a faluért legtöbbet tett polgárok: Orosz Kálmán, Soós Kálmán, Fekete Erzsébet és Kovács Béla áldozatos munkáját.

Brenzovics László, a KMKSZ és a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta: "Nagyon örülök, hogy itt lehetek, már 12 évvel ezelőtt, a kezdetekkor is itt voltam. Már akkor látszott, hogy ez egy nagyon fontos ünnep, hiszen összehozza azokat az embereket, akik ide tartoztak, ide tartoznak. A világon olyan ember, aki szalókainak vallja magát, nem sok van, de ők értik csak igazán azt, hogy mit jelent ez a falu, ismerik a történelmét, tudják az utcaneveit. Szalóka, a szülőfalu vonzereje mindenkit hazahív ilyenkor, és nagyon sokan vannak, akik el sem tudnak szakadni tőle. Nagyon fontos, hogy összetartson a község és az a nagyobb közösség is, amit úgy hívnak, hogy kárpátaljai magyarság, és szintén összetartson egy még nagyobb közösség: a világ magyarsága."

A kulturális műsor a szalókai művelődési ház műkedvelő együttesének táncos, énekes műsorával kezdődött, majd fellépett a Pellérdi Mezőszél Tánccsoport, a szalókai Nyitnikék Alapítványi Zeneiskola növendékei, a Harkányból érkezett Vanyur Sándor vezette Harka Művészeti Alkotókör. A falu összes ifjú szépségét felvonultató szépségversenyt Szombati Anita nyerte. A halászléfőző-verseny szakértő zsűrije szerint a helyi vadásztársaság halászleve volt a legfinomabb.

A futball szerelmesei a Szalóka-Kisgejőc öregfiúk meccsen szurkolhattak, ahol a hazaiak 2-0-ra győztek. A gyerekek és felnőttek ügyességi vetélkedőn, erőpróbákon vettek részt. És aki még ekkor sem fáradt el, az reggelig táncolhatott.

Mezővári - A település sportpályáján összegyűlt népes közönséget és a vendégeket - köztük Csizmár Bélát, a Beregszászi Járási Tanács elnökét, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének alelnökét - Salamon Elemér, Mezővári polgármestere köszöntötte. Csizmár Béla beszédében a hagyományok megtartásának fontosságát emelte ki. E téren nagyon gazdag a település: főként építőmesterei, ácsai nagyon sok kulturális értéket teremtettek, és méltó elismerést hoztak szülőfalujuknak a határon innen és túl. A járási tanács elnöke kiemelte: mindenki tehet valamit települése szépítése, élhetőbbé tétele érdekében. Ennek kapcsán kitért a legutóbbi árvíz utáni településrendezésre, aminek köszönhetően a házak újjáépültek, de egyes helyeken nem fordítottak elegendő figyelmet a szennyvíz kezelésére, a kutak karbantartására, ami veszélyt jelent a környezetre. Ezt azonban - és más problémákat - közös munkával orvosolni lehet, s ha az emberek egy célért, a településükért fognak dolgozni, Mezővári történelmi múltja mellett szép jövő elé néz majd.

Az ezt követő kulturális programban népdalokkal, táncokkal léptek fel a helyi óvodások és a művészeti iskola tanulói. Volt még körhinta, játék, tombola, vattacukor, s a mulatók számtalan stand kínálatából vásárolhattak ajándéktárgyakat. A falunapot hajnalig tartó zenés-táncos mulatság zárta.

B. J. B. Zs. F. Zs.