Fórum Nagybakosban és Badalóban

2007. augusztus 24., 10:00 , 345. szám

Augusztus 17-én a Beregszászi járás különböző településein tartottak fogadónapot a Kárpátaljai Megyei Tanács vezetői. Mihajlo Kicskovszkij elnök Nagybakosban hallgatta meg a helyi és a környező települések lakosainak panaszait, kéréseit, Brenzovics László alelnök Badalóban, míg Mihajlo Martin alelnök Nagybaktán járt. Mihajlo Kicskovszkijt Nagybakosba elkísérte Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke is.

Nagybakos. Többen is szorgalmazták az utak javítását, különösen az óvodánál és az iskolánál, ahol egy nagyobb eső után a gyermekek bokáig érő vízben gázolnak. Válaszában a megyei tanács elnöke elmondta, hogy sajnos a rossz utak minden járásban nagy gondot jelentenek, ráadásul sohasem áll rendelkezésre a javításukhoz elegendő pénz. Csizmár Béla felajánlotta azt a lehetőséget, hogy a járás biztosítja az útépítéshez szükséges követ, a munkálatokat pedig szervezzék meg helyben. Egy helyi lakos szorgalmazta, hogy Bátyúban vagy Bakosban hozzanak létre mentőállomást, mert a legközelebbi Mezőkaszonyban található. Csizmár Béla tájékoztatása szerint még idén mentőállomás létesül Bátyúban. Az egyik helyi lakos amiatt panaszkodott, hogy a település egyes részein alacsony a villanyáram feszültsége, ezért lehetetlen a háztartási gépek üzemeltetése. Mihajlo Kicskovszkij elmondta, hogy intézkedéseket foganatosítanak a problémák minél előbbi megoldása érdekében.

Badaló. Brenzovics László, a megyei tanács alelnöke Badalóban tartott kihelyezett fogadónapot. A tanácsházán többek között hat környékbeli település polgármestere várta, akik tanácsot és segítséget kértek községeik problémás ügyeinek megoldására. Közös panaszként hangzott el, hogy a lakosság és az állam pénzén épült gázvezetéket most saját tulajdonába akarja venni a Zakarpatgaz Részvénytársaság, és gondot jelent több községben is, hogy nincs a területükön lévő föld felértékelve. Felmerült a falusi kisposták kérdése is. A polgármesterek elmondták, hogy a településeiken ezek önkormányzati épületekben működnek, ám nem fizetnek vagy csak jelképes bérleti díjat fizetnek az önkormányzatoknak, közben kereskedelmi tevékenységet is folytatnak, mely után nem fizetnek helyi adót. Brenzovics László lehetséges megoldásként javasolta: közösen fellépve elérhetik a helyi vezetők, hogy az állam kalkulálja be a helyi tanácsoknak kifizetendő bérleti díjat is. A megoldásra váró problémák közül a legégetőbb, hogy felújításra szorul a macsolai óvoda épületének tetőszerkezete, Beregújfaluban az óvoda elhelyezésére alkalmassá kellene tenni egy régi iskolai épületet, Haláborban pedig a kultúrházat kellene felújítani. Ugyancsak felújításra vár a mezőgecsei községháza épületének tetőszerkezete, amely egy régi kúria épületében van elhelyezve. Brenzovics László kérte, hogy a polgármesterek első lépésként készíttessék el a felújítási munkálatok előzetes költségvetését, illetve a mezőgecsei községháza épületének műemléklistára vételét javasolta, mert úgy felújítására könynyebben lehet anyagi eszközöket szerezni. A badalói roma lakosok közül sokan elveszítették a személyi igazolványukat, és különféle okok miatt nem tudják azt pótolni. Adataikat nyilvántartásba vették, ügyükben eljárnak.

B. J.-dózsa