A KMKSZ tartja magát a megállapodáshoz

Mi az igazság a megegyezés körül?

2007. augusztus 24., 10:00 , 345. szám

Nemrég még úgy tűnt, végre megegyezés születhet a két kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) között. Az utóbbi napok történései azonban ismét kétségessé tették az együttműködést. A megegyezés esélyeiről Kovács Miklóst, a KMKSZ elnökét kérdeztük.

- Lapunk előző számában arról számoltunk be a KMKSZ Választmányának ülése kapcsán, hogy a szövetség megegyezett az UMDSZ-szel a Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem (NU - NSZ) tömörülés támogatásáról a közelgő parlamenti választásokon, s rövidesen aláírják az Ukrajnai Magyar Egyeztető Tanács (UMET) létrehozásáról szóló szerződést is. Ehhez képest az úgynevezett "zöld" Kárpáti Igaz Szóban Gajdos István, az UMDSZ elnöke hangsúlyozza, hogy még nincs megegyezés, e kérdésekben várhatóan augusztus 24-én dönt a szervezet Országos Tanácsa. Az olvasó ezek után nyilván egyértelmű válaszra vár: van-e megegyezés, avagy sem?

- Mielőtt a KMKSZ Választmánya döntött volna arról, hogy szövetségünk az NU - NSZ-t támogatja a parlamenti választásokon, illetve felhatalmazott volna, hogy aláírjam az UMET létrehozásáról szóló szerződést, két alkalommal is tárgyaltunk Gajdos Istvánnal. Közvetlenül a választmányunk ülése előtt is arról tájékoztatott az UMDSZ elnöke, hogy szervezetük elnöksége már jóváhagyta a szóban forgó megállapodásokat, s ő mint elnök, úgy gondolja, hogy az UMDSZ Országos Tanácsa is igennel szavaz majd ezekben a kérdésekben. Egyúttal arra is megkért, hogy a "zöld" Kárpáti Igaz Szó (KISZó) tudósítója jelen lehessen választmányunk ülésén.

- Ezek után a KISZó-nak nyilatkozó Gajdos István mégis azt állítja, az UMDSZ elnökségének többsége szerint a KMKSZ nem játszik tiszta lapokkal, s valójában nem is bizonyos, hogy az Országos Tanács támogatni fogja a megegyezést. Elképzelhető, hogy az UMDSZ mégis a szocialisták támogatása mellett dönt?

- Az UMDSZ önálló szervezetként felelősséget visel a döntéseiért, mi nem kívánunk beleszólni ebbe. A magam részéről kijelenthetem, hogy a KMKSZ mindenképpen be fogja tartani az előzetes megállapodást. Amennyiben tehát az UMDSZ a választási kampány során az NU - NSZ támogatásával hozzájárul a kárpátaljai magyarság parlamenti képviseletének visszaszerzéséhez, mi a magunk részéről továbbra is készek vagyunk aláírni az UMET létrehozásáról szóló megállapodást.

szcs