Jószomszédsági napok

Együttműködés Mezővári és Tarpa között

2007. augusztus 3., 10:00 , 342. szám

Egy nappal azután, hogy a munkácsi várban, a Rákóczi-szabadságharc fészkében találkozott a magyar miniszterelnök és az ukrán államfő, szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán a szorosabb együttműködésről állapodott meg két határ menti község, melyeknek ugyancsak nagy szerepük volt a nagyságos fejedelem szabadságharcában.

Tarpán, a Kuruc Napok keretében megrendezett Jószomszédsági Napok részeként együttműködési szerződést írtak alá a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község és a kárpátaljai Mezővári között. Az ünnepségen felszólalt Fülöp István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke, Kelemen Béla, Tarpa polgármestere, valamint dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke. Jelen volt Salamon Elemér, Mezővári polgármestere is.

Szimbolikus a helyszín és az is, hogy a Kuruc Napok keretében került sor a Jószomszédsági Napokra, hiszen Kárpátalját és a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét összeköti a közös múlt, amelynek egyik legfényesebb lapja a Rákóczi-szabadságharc - mutatott rá beszédében Brenzovics László. A megyei tanács helyettes vezetője reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy nemcsak a múltunk közös, hanem a jövőnk is az, hiszen a két térség egymásra van utalva. Brenzovics László reményét fejezte ki, hogy Magyarországnak a schengeni rendszerbe történő belépése nem fogja meggátolni a kapcsolattartást. A Rákóczi-szabadságharc példája mutatja, mondotta végezetül, hogy eredményt csak akkor lehet elérni, ha bátran kiállunk érdekeinkért.

Az esemény résztvevői megkoszorúzták Esze Tamás és Rákóczi Ferenc szobrait, majd színes kulturális műsor szórakoztatta az érdeklődőket.

hk