Megnyitották a Munkácsy-kiállítást

Juscsenko-Gyurcsány-találkozó

2007. augusztus 3., 10:00 , 342. szám

Az eddigi megállapodások teljesülése jó alap az Ukrajna és Magyarország közötti együttműködés bővítésére - jelentette ki az egynapos kárpátaljai látogatáson tartózkodó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A magyar kormányfő és Viktor Juscsenko ukrán elnök találkozójának csúcspontját a munkácsi várban a magyarországi múzeumok, illetve Pákh Imre Amerikában élő műgyűjtő jóvoltából megrendezett nagyszabású Munkácsy-kiállítás ünnepélyes megnyitása jelentette.

Gyurcsány Ferenc programja Ungváron kezdődött, ahol a délelőtti órákban találkozott a kárpátaljai magyar szervezetek, köztük a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), valamint az egyházak vezetőivel. Mint Kovács Miklós a megbeszélés után lapunknak elmondta, a jó hangulatú találkozón valamennyi, a helyi magyarság számára fontos kérdés terítékre került. Az Ungváron elhangzottakkal kapcsolatban a miniszterelnök később úgy fogalmazott, hogy bár a helyi magyar nemzeti kisebbség képviselőinek sok felvetése volt, de a két ország kisebbségi vegyes bizottságának ezeket sikerült rögzítenie, s folynak a tárgyalások. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor rámutatott, hogy egyetlen olyan megjegyzés sem hangzott el, amely szerint súlyos méltánytalansággal, esetleg hátránnyal kellene szembenéznie a helyi magyarságnak. Információink szerint a találkozón szó esett egyebek mellett a kishatárforgalomról, több oktatásügyi kérdésről és az anyagi ellehetetlenülés szélén álló beregszászi főiskoláról.

A kormányfő útja a továbbiakban Munkácsra vezetett, ahol a magyar történelemben oly fontos szerepet játszó várban vendéglátójával, Viktor Juscsenko elnökkel együtt látványos külsőségek közepette megnyitotta a város szülötte, Munkácsy Mihály 48 festményéből és 63 személyes tárgyából álló kiállítást. A vár udvarán rendezett ünnepségen az ukrán államfő európai szintű művészként méltatta Munkácsyt, aki 1844-ben Lieb Mihályként látta meg a napvilágot, hangsúlyozva annak a gesztusnak a jelentőségét, hogy a művész később felvette szülővárosa nevét. Gyurcsány Ferenc azt kívánta a két ország nemzeteinek, hogy legyenek sikeresek Európában és a világon, mint amilyen sikeressé vált Kárpátalja és Munkács szülötte, Munkácsy Mihály.

A tárlat megtekintését követő sajtótájékoztatón Viktor Juscsenko ukrán elnök örömének adott hangot, hogy a két ország kapcsolatai oly dinamikusan fejlődnek, s méltatta a szerinte első, EU-tagállam és EU-n kívüli ország közötti, előkészületben lévő úgynevezett kishatárforgalmi megállapodást, amely a határ két oldalán, a 30-50 kilométeres sávban élők számára könnyítené meg a schengeni határok átlépését. Gyurcsány Ferenc ugyanitt a schengeni rendszerhez való csatlakozás s a két ország törekvéseinek európai uniós irányultsága kapcsán úgy fogalmazott, hogy Magyarország nem kíván bezárkózni Ukrajna előtt, s azt sem szeretné, ha Európa bezárkózna. A miniszterelnök emlékeztetett az Ukrajna és Magyarország közötti áruforgalom dinamikus fejlődésére, amely tavaly 60 százalékos növekedést produkált, az idei esztendő első negyedévében pedig megközelítette a 70 százalékot a bővülés.

Újságírói kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök megerősítette a Viktor Juscsenko minapi budapesti látogatásakor nyilvánosságra hozott elképzelést, miszerint egymilliárd köbméter kapacitású gáztározót készülnek létesíteni Magyarország számára Nyugat-Ukrajnában. Hozzátette: a tározó üzleti alapon épül majd meg, magyarországi vezető partnerként a Magyar Villamos Művek kezdte meg a tárgyalásokat ebben a kérdésben.

A kormányfőt elkísérte útjára Veres János magyar pénzügyminiszter, aki a délutáni órákban információink szerint Jurij Bojko ukrán energetikai miniszterrel folytatott tárgyalásokat, amiről azonban nem szivárogtak ki részletek.

Gyurcsány Ferenc ukrajnai útja a késő délutáni órákban Beregszászban ért véget, ahol látogatást tett a polgármesteri hivatalban, majd az OTP magyarországi és ukrajnai vezetői jelenlétében nyitották meg az OTP helyi fiókját.

A beregszászi programot incidens kísérte: a magyar miniszterelnök beszédét egy férfi bekiabálása zavarta meg. A kormányfőt nemzetárulónak nevező demonstrálót rendőrök vezették el.

szcs