Jurtatábor 2007

Salánk: a Komisz Kumiszok, a Táltosok és a Honfoglalók

2007. július 27., 10:00 , 341. szám

Július 16-22. között zajlott Salánkon a településen hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Mikes Kelemen Hagyományőrző Alkotótábor - ismertebb nevén Jurtatábor -, ahol idén is közel 100, a történelem iránt érdeklődő gyerek, előadó és főiskolás gyakornok vett részt.

A lelkes résztvevők némelyike már vasárnap, de a többség csak hétfő reggel érkezett meg a tábornak helyet adó erdőszéli tisztásra. Délig megtörtént a jurták és sátrak szerinti csoportos elhelyezkedés, majd Kész Barnabás, a Salánki Mikes Kelemen Középiskola tanára, a tábor vezetője ismertette a biztonsági előírásokat és a tábor programját.

A táborvezetők nagy hangsúlyt fektettek a rend és tisztaság kollektív megteremtésére: a táborozók egy részének minden reggel össze kellett szednie a szemetet és fel kellett töltenie a tusolókat. Az elmúlt hét nagy meleghullámában ez aztán aranyat is ért! Majd kiosztották az első feladatokat: a különböző sátrakban lakó csapatoknak az aznap esti tábortűzig nevet kellett választaniuk maguknak, valamint a hét közepéig címert készíteniük. Külön feladat volt még, hogy a csapatok a szombati záróestre történelmi keretjátékot készítsenek humoros vagy komolyabb formában, melyet a búcsúest tábortüzénél adtak elő. A feladatok kiosztása után egy nagy árnyas sátor alatt már kezdetét is vették a foglalkozások: bőrözés, ötvösség, fonás-szövés stb. Este az első közös tábortűznél a résztvevők tábori indulót tanultak, valamint korhű, dobbal kísért táltoszenét hallgattak. Eközben megszülettek az érdekes csapatnevek: a Komisz Kumiszok, a Táltosok és a Honfoglalók. A tábortüzek alatt Kész Barnabás és Székely Gusztáv, a helyi középiskola tanára tartott előadást a régmúltról, hétfő este éppen a honfoglalók antropológiai jellemzőiről.

A hét minden napját csoportos foglalkozások jellemezték. Veres Ágota festőművész, a Révész Imre Társaság (RIT) tagjának vezetésével a gyerekek festészetet, Ádám Erzsébetnek, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) előadójának irányításával pedig énekeket tanulhattak. Meghívott vendégként érkeztek a Békéscsabai Történelmi Íjászkör tagjai: Szedlják István, Marksteiner Béla és Batta Csaba, akik Kohut Attila, Fülöp László és Kalanics Béla kárpátaljai íjászokkal karöltve nagyszerű íjászbemutatóval lepték meg a közönséget. Marksteiner Béla és Batta Csaba az íjászaton kívül csoportos foglalkozásokat is vezetett: az előbbi hagyományőrző ötvösségre, utóbbi bőrözésre tanította az érdeklődőket. Irányításukkal egészen péntekig zajlottak a foglalkozások, melyeken az "ötvösök" vörösrézlapokból tarsolylemezeket készítettek honfoglaláskori ábrákkal díszítve azokat, a bőrözők pedig különböző karkötőket, nyakláncokat. Az elkészült munkákat aztán természetesen mindenki hazavihette emlékbe. Kalanics Éva karácsfalvai pedagógus irányításával a gyerekek csuhéfonást, szövést, gyöngyözést tanulhattak, különböző ajándéktárgyakat készíthettek: raffiába tekert üveget, gyöngyfüzért stb. Szerdán megérkezett a RIT másik művésze, Hidi Endre, aki agyagozást oktatott. A táborban vendégeskedett még két viking hagyományőrző, a dán nemzetiségű, de Nagy-Britanniában élő Edith és Chris Rose, akik a germán Freya istennő agyagból készített szobrával ajándékozták meg a Jurtatábort. Íjászat, lovaglás, önvédelmi gyakorlatok színesítették még a heti programot. Csütörtökön a békéscsabai és helyi hagyományőrzők egyórás műsor keretében bemutatták a honfoglalás korának harcászatát. Pénteken az esti tábortűznél Kész Margit néprajzkutató, a KMF előadója beszélt a honfoglaló magyarok hiedelemvilágáról, ezen hiedelmeknek a mai mesékben megtalálható nyomairól. Az itt elhangzottakra jó volt mindenkinek figyelnie, másnap ugyanis boszorkányszombattal egybekötött vetélkedőre került sor. A kifestett, seprűt viselő versenyzőknek a vetélkedőn olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, mint pl. ki volt a táltos, milyen hiedelemlények léteztek stb. A szellemi tudáson kívül a csapatoknak rajzos feladatokon is bizonyítaniuk kellett kreativitásukat. Úgy látszik, a pénteki előadáson mindenki figyelt, mert szinte azonos eredmények születtek. Ugyanezen a napon kilátogatott a táborba Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács alelnöke, aki elbeszélgetett a táborlakókkal. A szombati búcsúest tábortüzénél aztán - nagy sikert aratva - a csapatok előadták az egész héten gyakorolt keretjátékokat, majd a hosszan tartó beszélgetés során elbúcsúztak egymástól.

F. Zs.