Dagad a Szabadkai Rádió körüli botrány

2007. július 6., 10:00 , 338. szám

A vajdasági horvát kisebbség részéről is heves tiltakozást váltott ki az a belgrádi döntés, amely visszaszorítja a Szabadkai Rádiót, korlátozza hallgatóinak a számát.

A rádiófrekvenciák elosztásáért felelős szerb műsorszórási tanács korábban úgy döntött, hogy a nagy terület elérésére alkalmas észak-bácskai regionális frekvenciát az ezután induló, eddig egyetlen percet sem sugárzó, ám 24 órás magyar adást ígérő szabadkai Pannon Rádiónak juttatja. A határozat után a Szabadkai Rádió már csak helyi - Szabadkát és közvetlen környékét lefedő -, a korábbinál sokkal kevesebb hallgató megszólítására alkalmas frekvenciára pályázhat. Ez ellen tiltakozott a rádió vezetősége, valamint a vajdasági horvátok kisebbségi önkormányzata, a Horvát Nemzeti Tanács.

A rádió vezetői a szakmai szempontokat félredobó, politikai jellegű döntésnek minősítették a határozatot. Az érvényes szerb törvény értelmében minden regionális adó csak egy frekvenciával rendelkezhet, így a vajdasági magyarság szempontjából akár kedvezőnek is tekinthető a Pannon Rádiót helyzetbe hozó döntés. (MTI/Kárpátalja)