Tiszapéterfalván népművészeti tábor

Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia

2007. július 6., 10:00 , 338. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség nyári programjai keretében Pál Lajos zenetanár, valamint felesége, Pálné Jancsó Katalin tizenkettedszer szerveztek a népművészet iránt érdeklődő gyerekeknek ének-, zene-, néptánc- és kézművestábort. Ezzel párhuzamosan hatodik alkalommal ugyanitt zajlik a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia ének-zene szakos tanárok, alsós tanítók és óvodapedagógusok részére szervezett továbbképző tanfolyama. A tábor és továbbképzés rangját emeli, hogy olyan neves anyaországi oktatók jöttek el idén is, mint dr. Halmos Béla prímás, a magyarországi táncházmozgalom egyik atyja, Lévai Péter, a budapesti Táncművészeti Főiskola tanszékvezető tanára, Német István, az MTA Zenetudományi Intézetének Főmunkatársa, népzenekutató, Vakler Anna, a Liszt Ferenc Zeneakadémia népiének-tanára és még sokan mások.

A táborban idén 55 pedagógus és 120 diák vesz részt, közülük sokan Magyarországról, de akad, aki a Felvidékről érkezett. Pál Lajos főszervező lapunknak elmondta: a tábor fő vonzerejét az adja, hogy nagyon magas szakmai tudású tanári gárda jön el minden évben Tiszapéterfalvára. A program zsúfolt: a tánctanulás mellett a gyerekek hangszeres népzenét is tanulhatnak, közben pihenésként ismerkedhetnek a kosárfonás és a szövés mesterségével. Szakmai filmeket is néznek a közös vetítéseken, este pedig mindig táncház - kifulladásig. "A táborban évek óta telt ház van, de szeretnénk, ha több lenne a kárpátaljai gyerek, hisz ők anyagi okok miatt nem tudnak eljutni egy magyarországi néptánctáborba" - hangsúlyozta Pálné Jancsó Katalin.

A továbbképzésen részt vevő pedagógusok színvonalas szakmai előadások mellett énektanulással is foglalkoznak. Hagyományosan minden évben hangversenyt adnak a tivadarfalvai református templomban, amelynek bevételét idén a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola javára ajánlották fel. A múzeum- és kiállításlátogatás, a kézművesmesterségekkel való ismerkedés számukra is szórakoztatóvá teszi a Tiszapéterfalván eltöltött egy hetet, és esténként őket is várja a táncház. A továbbképzés szervezőinek nem titkolt szándéka, hogy a magyar népzenéről, néptáncról szinte semmit sem tanult kárpátaljai ének-zene szakos tanárok, tanítók, óvodapedagógusok megismerkedhessenek ezzel a kincsestárral.

Lévai Péter néptáncoktató hangsúlyozta: "Népzenénk és táncaink azért maradhattak fenn és fejlődhetett tovább évszázadokon át, mert nem az a céljuk, hogy valaki énekművésszé vagy táncművésszé váljon. A művészethez befogadó szemlélet kell: nem magát a művészetet kell megtanulni, hanem a művészet befogadása által kell maradandó pozitív életminőség-változást generálni."

Badó Zsolt