"Betegtüntetés" Aknaszlatinán

2007. június 29., 10:00 , 337. szám

Elzárták a főutat és a vasúti pályát is blokkolták egy rövid időre Aknaszlatinán a nagyközségben működő országos és megyei allergológiai kórház betegei.

Az elégedetlenség oka a regionális bányafelügyelet azon döntése volt, amellyel az emberi életeket féltve felfüggesztette a betegek leereszkedését is a 9. számú sóbányába. Mint ismeretes, az allergológiai kórház ápoltjai számára a kezelés meghatározó része a sóbánya hatalmas föld alatti termeiben töltött napi többórás kúra. A mintegy két héttel ezelőtt a bánya alsó szintjein a szivattyúk meghibásodása miatt bekövetkezett vízbetörés miatt azonban a felügyelet úgy döntött, hogy megtiltja a bányába való leereszkedést azoknak a bányászoknak a kivételével, akik a helyreállításon dolgoznak.

A döntés érthetően felháborodást váltott ki a kórház mintegy 400 betege körében, hiszen pénzt és fáradságot nem kímélve jutottak el az ország különböző részeiből Aknaszlatinára, s éppen a hatalmas földalatti tárnák csodatévő klímájától várják a gyógyulást. Ezért történhetett meg, hogy múlt szerdán több tucatnyi elkeseredett beteg - egyes sajtóbeszámolók szerint a kórház néhány dolgozója is - elállták a nagyközség mellett elhaladó országutat, valamint a várost Técsővel összekötő vasútvonalat. Az úton perceken belül hosszú sor torlódott föl, az autósok átkozódtak, a helyszínre érkező hivatalnokok pedig tárgyalásokba kezdtek a tiltakozókkal. Végül a felek megállapodtak abban, hogy a betegek visszatérhetnek a tárnákba, azaz a felügyelet részéről is elfogadták a kórháziak érvelését, hogy a bánya alsó szintjein bekövetkezett baleset nem veszélyezteti a több szinttel magasabban fekvő "kórháztermeket". Az úton így újra megindulhatott a forgalom, a betegek pedig visszatérhettek a kezelésekhez.

Mint emlékezetes, nem ez volt az első konfliktus az allergológiai kórház és a bányavállalat között. Több mint egy évvel ezelőtt a felvonó meghibásodása miatt tiltották be az illetékes hatóságok ideiglenesen a vágatokba való leereszkedést. A kórház akkor is a bányát hibáztatta a történtekért, míg a sóbánya illetékesei az állami támogatás késésére hivatkoztak.

Időközben továbbra is folytatódnak a munkálatok a 9. bánya megmentése érdekében. Mint Kocserha János aknaszlatinai alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, folyamatban van az új szivattyúk üzembe helyezése. Miután azt a szintet, ahol az elszívó berendezések korábban működtek, a balesetkor elöntötte víz, így a bányászoknak erre a célra egy új helyszínt kell alkalmassá tenniük. Reményeink szerint lapunk megjelenésekor a bányában már megkezdődött a betörő víz elszivattyúzása. A víztelenítés és a helyreállítási munkálatok várhatóan elhúzódhatnak, akár néhány hetet is igénybe vehet, amíg ismét megindulhat a termelés a 9. bányában.

Sajtóértesülések szerint a baleset miatti veszteségek napi 84,3 ezer hrivnyát tesznek ki a vállalatnál. Az aknaszlatinai sóbánya az ukrajnai sótermelés közel 5 százalékát biztosítja.

szcs