Kiváltható lesz a katonai szolgálat?

2007. május 18., 10:00 , 331. szám

A minap a Legfelsőbb Tanács nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága elé került törvénytervezet lehetővé tenné, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot úgynevezett pénzbeli kompenzációval lehessen kiváltani.

A Viktor Lescsenko Mi Ukrajnánk-os képviselő jegyezte törvénytervezet abból a megfontolásból kiindulva született, hogy megoldást kínáljon a sorkatonai szolgálat előli kitérés problémájára, amely immár évek óta igen súlyosan érinti az ukrajnai hadsereget.

A képviselő által végzett elemzés kimutatta, hogy 2007. január 1-jei állapotok szerint csupán a Harkiv megyei hadkiegészítő parancsnokságokon 21500 hadköteles fiatal nem jelent meg a behívója kézbesítése nyomán, s 12700-an az ismételt felszólítások ellenére sem jelentkeztek.

A törvénytervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a behívóra nem reagáló fiatalok felkutatásának és besorozásának mechanizmusa távolról sem tökéletes.

A javaslat értelmében a kötelező sorkatonai szolgálat fejében fizetendő kompenzáció összege fedezné azokat a költségeket, amelyek lehetővé teszik egy katona eltartását a kötelező sorkatonai szolgálat idejére, ami idén 31 ezer hrivnyának (73 havi minimálbérnek) felel meg. (Kárpátalja/korespondent.net)