A vers ünnepe Szolyván

2007. május 18., 10:00 , 331. szám

A hagyományoknak megfelelően a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség az idén is megrendezte nagy népszerűségnek örvendő szavalóversenyét a szórványban tanuló iskolások számára: Szolyván az elmúlt hétvégén versenyeztek a verskedvelő gyerekek.

A megmérettetésre Szolyváról és a környékbeli településekről érkeztek az 1-5. osztályos diákok és a vasárnapi iskolák tanulói, összesen 52 fő, akik hat kategóriában indulhattak. A rendezvényt a helyi óvodások műsora nyitotta meg, majd a versenyzőket és a szervezőket P. Punykó Mária a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szórványprogramjának felelőse, az Irka gyermeklap főszerkesztője köszöntötte.

A verseny programja örvendetesen színesre sikeredett, a palettán szerepeltek a legismertebb kárpátaljai költők gyermekverseitől kezdve Dzsida Jenő versein át Ady Endre, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor költeményei is.

A zsűrinek - melynek tagjai voltak: P. Punykó Mária (KMPSZ), Gabóda Béla és Gabóda Éva (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola) -meglehetősen nehéz dolga volt, mert a versenyzők közül sokan nagyon kifejezően, színvonalasan mondták el verseiket. De végül is megszületett a döntés. Az 1. osztályosak közül (felkészítő tanár: Mitro Henrietta): I. Furty Mária, II. Cankó Julianna, III. Hilja Zsófia. A 2. osztályosak (felkészítő tanár: Szamburszki Mária) dobogósai: I. Uszatenkó Júlia, II. Ripkovics Viktória, III. Bobály Nikita. A 3. osztályosak (felkészítő tanár: Derceni Irén) versenyében: I. Ahenkova Gabriella, II. Duliskovics György, III. Kovács Mária. A 4. osztályosak (felkészítő tanár: Márton Diána) kategóriájában: I. Koselja Irén, II. Skerta Natália, III. Pinzelik Sándor. Az ötödikesek (felkészítő tanár: Szatmári Klára) legsikeresebb versenyzői: I. Fálész Ildikó, II. Bárány Erzsébet, III. Szkrepnyecsenkó Ermilla.

A vasárnapi iskolák tanulói közül a zsűri az alábbi tanulókat emelte ki: Demján Jolán, Pápis Alina, Furty Román, Fizer Júlia, Kanalas Jenő, Fizer Irén, Szevkó Olga, Ekman Miklós, Miskó Gabriella, Konevics Nagyija, Ljáhovics Eleonóra, Csedrik Mihály. Utóbbiak felkészítő tanárai közül különösen figyelemre méltó munkát végzett Duliskovics Ilona tanárnő, aki évek óta lelkes és meghatározó személyisége a magyar szó terjesztésének a szórványban.

A nyertesek és a verseny valamennyi résztvevője emléklapot és ajándékot kaptak, amelyeket az értékelő és köszönő szavak után Gabóda Béla, a zsűri elnöke nyújtott át. Igazi ünnep volt ez, amely végül közös népdalénekléssel zárult.

A szavalóverseny megrendezését a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Kárpátaljai Magyar Szülők Szövetsége és a Dorcas Alapítvány támogatta. A rendezvény megszervezéséhez nyújtott támogatásért köszönet illeti a szolyvai magyar tannyelvű óvoda vezetőjét, Gerzsenyi Plutyinszka Irént és munkatársait, akik évek óta helyet biztosítanak a szavalóverseny lebonyolításához.

Gabóda Éva