A fagy nem ismert kíméletet

2007. május 11., 10:00 , 330. szám

Jelentős, a korábbi évekhez viszonyítva szokatlanul nagy károkat okoztak a kárpátaljai gyümölcsösökben, szőlőkben és egyéb mezőgazdasági kultúrákban az éjszakai fagyok áprilisban. A veszteségek felmérése ezekben a napokban is tart.

Az előzetes összesítés szerint a fagy megyénkben összesen mintegy 2600-2800 hektárnyi területen károsította különböző mértékben a gyümölcsösöket, szőlőket és termőföldeket - tájékoztatta lapunkat Sztepan Nagy, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal agrárgazdasági főosztályának helyettes vezetője. Mindenekelőtt az almásokban, cseresznyésekben és meggyesekben jelentősek a veszteségek, de számottevően károsodtak a csonthéjasok és a szőlők is. A károkat már ma is mintegy 15 millió hrivnyára becsülik a szakemberek.

Az egyes régiókban a károk meglehetően különbözőek, amit jelentősen befolyásolt az adott járás fekvése, valamint a fagyra érzékeny ültetvények területének nagysága is. Például a Beregszászi járásban, ahol a gyümölcsösök és szőlők által elfoglalt terület igen jelentős, a károk mértéke a legelső, távolról sem végleges összesítések szerint is meghaladja az 1,2 millió hrivnyát. Mint Olekszandr Popovics, a járási állami közigazgatási hivatal agráripari főosztályának vezetője lapunknak elmondta, ebben a pillanatban még nehéz pontosan felbecsülni a fagy által sújtott területek és a keletkezett károk nagyságát, hiszen van, ahol a fagykár csupán tíz százalékos, míg máshol a károsodás mértéke eléri vagy meghaladja a hatvan százalékot. Eddig, a gazdálkodók bejelentései alapján, mintegy 400 hektárnyi területen keletkezett kár.

Arra a kérdésünkre, számíthatnak-e a gazdálkodók valamiféle kártérítésre az őket ért természeti csapás okán, Sztepan Nagy emlékeztetett, hogy a kártérítés a központi költségvetés terhére történhet meg. Mint elmondta, az illetékes megyei hatóságok már tájékoztatták a történtekről az agrárpolitikai minisztériumot. De csak miután az egyes járásokban megtörténik a fagykárok végleges összegzése és dokumentálása, dönthet a minisztérium és azt követően a kormány a kártérítés lehetőségeiről és mértékéről.

A károkról olvasóinkat is megkérdeztük.

Timkó Gyula (Palló): Nálunk -5 şC hideg volt, a szőlő hajtásai teljesen lefagytak. A csonthéjas gyümölcsfák levelei is feketék, a pici zöld barackok és cseresznyék szétrepedeztek. Legfeljebb az alma és a körtefák hozhatnak idén termést. Szerencsére a nagy szárazság miatt Pallóban későn kezdtek az emberek vetegetni, így a kukorica, napraforgó és a paszuly nálunk még nem kelt ki, tehát nem károsodott.

Őr Hidi László:Nagydobronyban az újkrumpli már negyedszer fagyott le, akadt, akinek a fóliában nevelt növényei is, így a korai krumpli nálunk idén már nem lesz korai. Szerencsére a fátyolfóliával védett paradicsompalánták kb. 80 %-a megúszta. A lefagyott palánták helyére pedig újakat ültetünk. Kártérítésért a dobronyiak közül szerintem senki sehová nem fordult, pedig sokak jövedelmét vitte el a mostani elemi csapás. Tudtommal fagykár ellen nem is lehet biztosítani a zöldségkultúrákat, az állam pedig korábban sem segített hasonló esetekben.

Roják Mária (Császlóc): Nálunk is lefagyott a korai krumpli, a barack és a dió. Hullámokban terjedt a fagy, a községben van, akinek a szőlője teljesen lefagyott, a mienk például nem. A palántákat ilyenkor még lehet pótolni, de egyes fagyérzékeny gyümölcsökből nagyon kevés lesz az idén. Császlócon senki nem kért és szerintem nem is fog kérni segítséget az államtól az eddigi tapasztalatok miatt.

Molnár László (Bene): A településnek a hegy alatt fekvő részein és a hegyoldalon még "elfogadható" a kár, ott megmaradt a gyümölcs - közte a barack - egy része. A szőlőben viszont nagyon komoly a kár, különösen a nemes szőlők terén. A síkvidéki részeken teljesen lefagyott a burgonya, még a letakart paradicsom is, hiába kíséreltek meg a gazdák füstöléssel védekezni, egyedül a kiültetett és letakart paprika az, amiből megmaradt valami. A burgonyatermést immár másodszor érte fagykár. Zöldségben, gyümölcsben tehát óriási a kár, a gazdák helyzetét pedig az is nehezíti, hogy száraz a föld, nem tudnak ültetni és vetni, ami pedig kikelt, az nem tud továbbfejlődni.

Gogola István (Bilke): A szőlő, a szilva teljesen lefagyott, a meggynél még nem készült átfogó kárfelmérés. A kiültetett tavaszi paradicsom- és paprikapalánták szintén tönkrementek. Csak a káposzta maradt meg. A burgonyatermést is már másodszor érinti a fagy, teljesen feketék a hajtások. A házak közötti szőlőlugasok, amelyek közel voltak a házfalhoz, elég jól átvészelték a fagyot, de amelyek ettől 1,5-2 méterre estek, azok lefagytak. A dióra siralmas ránézni. Bár 73 éves vagyok, nem emlékszem arra, hogy ekkortájt ilyen nagy fagy érte volna a termést.

Munkácsy Valéria (Korláthelmec): Településünkön a korai burgonyának számító Kleopátra és a szőlő nagy része teljesen lefagyott. A paradicsom, a paprika és a korai tök is odalett, pedig már szépen ki volt kelve. Egyedül a káposzta úszta meg. A gyümölcsök közül lefagyott a barack, a korai cseresznye és a dió is. Aki korábban palántázott - mint pl. én is -, annak a palántái mind lefagytak. Az anyósom 87 éves, de nem emlékszik ilyenre. Azt lehet mondani, hogy a gyümölcsféle teljesen odalett, talán bizonyos zöldségeket palántázással lehet még pótolni. Korláthelmecen az emberek átlagosan 1,5 hektáron gazdálkodnak, fontos a zöldség- és gyümölcsféle a keresetek kiegészítése és a konyha szempontjából, így érzékenyen érint ez a mostani fagy sok embert.

psz-bzs-fzs