A Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból nyílt tárlat Munkácson

2007. május 4., 10:00 , 329. szám

A Munkácsi Városi Galéria egy különleges tárlatnak ad otthont: a Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból láthatunk ízelítőt. A színvonalas művek széles skálája mutatja be a Hortobágy tájait, falvait, az ott élő embereket, de láthatunk olyan műveket is, melyek absztrakt, nonfiguratív formában jelennek meg, és ezzel sajátságos, modern, expresszióban gazdag élményt nyújtanak a nézőnek. A Művésztelep még 1928-ban alakult, akkor az ún. Hortobágyi Kolóniát három magyar művész alapította: Maghy Zoltán, Káplár Miklós és Boromisza Tibor. A korabeli résztvevők és vendégek között említhetjük meg olyan nagy jelentőségű magyar művészek nevét, mint Rippl-Rónai Miklós, Medgyessy Ferenc, valamint a híres írót, Móricz Zsigmondot is. De a mai művészek között is sok ismert név akad: pl. a Munkácsy-díjas Bod László, Herzső Ferenc, Tamás Ervin, valamint Gaál András (Románia), Hamacsi Shigenobu (Japán), Erwin Weierstahl (Németország), Harald Gramberger (Ausztria) és sok más kiváló művész. A kiállítás anyagát már bemutatták

Debrecenben és Kijevben is. Most Munkács városa fogadta az alkotásokat. A tárlatot Halaj Olekszandr, Munkács alpolgármestere nyitotta meg, aki arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy ilyen nagyszabású nemzetközi kiállítás még nem volt Munkácson, ezért nagy élményt jelent a város lakóinak.

A kiállítók között szerepeltek és a megnyitón is felszólaltak olyan neves művészek, mint Csebikin Andrij (az Ukrán Művészeti Akadémia elnöke, akadémikus); Bokotej Andrij (a Lvovi Művészeti Akadémia rektora, akadémikus), valamint a munkácsi Micska Zoltán (Ukrajna kiváló művésze, Boromisza Tibor-díjas). A megnyitón jelen volt Dmitro Tkacs, Ukrajna magyarországi nagykövete is, aki üdvözölte a kezdeményezést, valamint Volomidir Mikita Sevcsenko-díjas festőművész, aki kifejtette: "Az itt bemutatott alkotásokat egyértelműen európai művészetnek nevezhetjük."

Kopriva Attila