Regionális tanácskozás Tarpán

2007. május 4., 10:00 , 329. szám

A Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közötti jószomszédsági kapcsolatok alakulása volt a témája annak a konferenciának, melyre a határ menti Tarpán került sor múlt szombaton.

A tanácskozáson jelen volt Fülöp István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke, valamint Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke. Az előadók hangsúlyozták a kapcsolatok fontosságát mindkét határ menti megye fejlődése szempontjából, különös hangsúlyt fektetve az együttműködés lehetőségeinek minél gyümölcsözőbb jövőbeni kihasználására.

Mint Brenzovics László rámutatott, a kapcsolatok ápolása közös érdeke a két régiónak, közösen kell cselekedni a kínálkozó lehetőségek minél jobb kihasználása, s a kedvezőtlen környezeti hatások minimalizálása érdekében. A megyei tanács alelnöke szorgalmazta, hogy mielőbb állítsák helyre mindazokat a kommunikációs vonalakat, azaz utakat és hidakat, amelyek a valaha egységes régiót egykor összekötötték.

A rendezvényen Fülöp István aláírta azt a magyar és az ukrán külügyminiszternek címzett közös levelet, amelyet kárpátaljai kollégájával, Oleg Havasival, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével jegyeznek, s amelyben sürgetik a kishatárforgalom megnyitásáról folytatandó kétoldalú államközi tárgyalások mielőbbi megkezdését. Az aláírók szorgalmazzák, hogy a kérdésben még Magyarországnak a schengeni határőrizeti rendszerhez való csatlakozása előtt szülessen megállapodás. Pszv

A tárgyaló felek sürgetik a kishatárforgalom megnyitását