Öröm és bánat

Ukrajna és Lengyelország rendezi a 2012-es labdarúgó EB-t

2007. április 27., 10:00 , 328. szám

Immár egy hete, hogy eldőlt, Ukrajna és Lengyelország rendezheti a 2012. évi labdarúgó Európa-bajnokságot. Az eredményhirdetés után Magyarországon a kijózanodás napjai következtek.

Gyurcsány Ferenc csalódottan nyilatkozott a cardiffi eredményhirdetés után. A kormányfő szerint Magyarország nagyon jó pályázati anyagot készített, s mindenképpen a győztes Lengyelország és Ukrajna mellett szól, hogy ötször akkora felvevőpiacot jelent, mint Magyarország és Horvátország. "Szeretném azt gondolni, nem ez döntött, nem is akarom igazságtalanul bármivel vádolni az UEFA illetékeseit, de elképzelhetőnek tartom, hogy a helyszín kijelölésénél a gazdasági szempontok is szerepet játszottak."

Az ellenzéknek természetesen ettől merőben eltérő a véleménye. A legsarkosabban talán a Fidelitas fogalmazott: "Gyurcsány Ferenc neve Európában összeforrott a hazugság, a hiteltelenség és átverés politikájával. Mert ha valaki trükkök százait veti be egész Európa átverésére, akkor vajon mit várhat tőle a kontinens egy focipályázat kapcsán?"

Arra a kérdésre, miben hibázhattak, Gyárfás Tamás, a pályázati bizottság magyar vezetője ezeket mondta: "Én és az általam vezetett csapat többre nem képes. Ha ma kellene kezdeni az egészet, ugyanezt a munkát végeznénk el. ... A felelősség tehát egyértelműen az enyém" - mondta Gyárfás, hozzátéve, hogy nem a pályázati anyag és a prezentáció döntött. "A 12 döntéshozón múlt az eredmény, a végrehajtó bizottság tagjain. Nem zárom ki, hogy amíg mi a 13 448 oldalt cizelláltuk, a konkurencia inkább velük foglalkozott."

A magyar sajtó ezzel kapcsolatban látható elégtétellel idézte a német konzervatív lap, a Die Welt véleményét, amely úgy fogalmaz, hogy "a rendezők óriási kihívás előtt állnak, miközben vezető funkcionáriusaikra régóta a korrupció gyanúja vetül. Mindkét országra "a régi idők focija" jellemző, a posztkommunista struktúrák, a korrupció és az oligarchák hatalma". Az újság szerint mind a lengyel, mind az ukrán szövetség elnöke az európai futball "legsötétebb alakjai" közé tartozik. A Die Welt felidézte az ukrán Hrihorij Szurkisz pályafutását, a szovjet időkben elfoglalt szerepét, a Dinamo Kijev élén eltöltött éveket, ennek kapcsán pedig egy spanyol bíró megvesztegetését, ami a csapat kizárásához vezetett a Bajnokok Ligájából 1995-ben.

Meglehetősen ellentmondásosak voltak a szakértők véleményei is. Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke például úgy vélte, jobban is pályázhattak volna: "Ha nem nyertünk, az azt jelenti, hogy nem voltunk elég jók, tehát lehetett volna jobb anyagot is készíteni." Lothar Matthäus, a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya szerint viszont a cardiffi döntés borítékolható volt, hűen tükrözi a magyar futball jelenlegi megítélését. "A Kisteleki István vezette MLSZ teljesen súlytalan a nemzetközi labdarúgó életben, ha tovább dolgozhatok, sokkal jobb esélyünk lett volna arra, hogy Magyarország Horvátországgal közösen 2012-ben Európa-bajnokságot rendezzen" - nyilatkozta a német szakember.

A nemzetközi és hazai értékelések mindemellett rámutatnak a magyar labdarúgás siralmas helyzetére is. Emlékeztetnek például, hogy bár Magyarország immár harmadszor pályázta meg az Eb rendezési jogát, máig egyetlen olyan stadionnal sem rendelkezik, amely alkalmas lenne Eb-mérkőzés, vagy akár csak BL-találkozó megrendezésére... (Kárpátalja/MTI/index.hu/mno.hu/inforadio.hu)