A kocka el van vetve, vagyis repül a nehéz kő

Belpolitika: Mi lesz veled Ukrajna?

2007. április 6., 10:00 , 325. szám

Juscsenko elnök hétfő este bejelentette, hogy aláírta a parlament feloszlatását előíró rendeletet. A jogalapot ehhez az szolgáltatta, hogy a koalíció pártjukat, frakciójukat eláruló képviselőkkel gyarapszik, holott az alkotmány szerint csak egész frakciók alkothatnak kormánykoalíciót. Abban az elnöknek alighanem igaza van, hogy Janukovicsék képviselőtoborzó gyakorlata alkotmányellenes.

A parlamenti többség arra mutat rá, hogy a parlament feloszlatásának a lehetőségét az alkotmány gyakorlatilag két esetre korlátozza: az egyik, ha a parlament nem tud egy hónapig működni, a másik, ha a kormánykoalíció nem tud egy hónap alatt létrejönni. Mivel mind a parlament, mind a kormánykoalíció működőképes, ezért az elnök parlamentoszlató rendelete alkotmányellenes.

A parlament erre hivatkozva minden eszközzel próbálja megakadályozni az új választás elindulását. Feloszlatta a választási bizottságot, megtiltotta a kormánynak, hogy fedezze a választások költségeit, és megfenyegette az apparatcsikokat a központban és helyben, hogy ne merjék az elnök utasításait követni. Volt-e joga a parlamentnek ilyen határozatokat hozni? Aligha, de ez most már kevéssé számít. A titkosszolgálat hűségnyilatkozatot tett az elnök mellett a gubernátorokkal együtt. A keleti megyék és a Krím Janukovics mellett állt ki. A rendőrség hallgat, de azt oda lehet sorolni Janukovics táborába, ahogy a hadsereget Juscsenkóéba. Az események már kicsúsztak a törvényesség keretei közül. Olyan a helyzet, mint amikor egy focimeccsen több durva belemenés után kitör a verekedés. Onnan a futball szabályai már nem befolyásolják, ki nyeri a bunyót.

Ezen a ponton kell kiemelni a bíró, esetünkben az alkotmánybíróság felelősségét. A testület asztalán már hónapok óta ott hevernek azok a vitás ügyek, amelyek kikövezték a jelenlegi helyzethez vezető utat. Amennyiben a bírák időben meghozzák a döntéseket, a politikai helyzet épp úgy nem fajulhatott volna el, mint ahogy egy elfajult focimeccset is meg lehetett volna fogni néhány időben, igazságosan kiosztott sárga és piros lappal. Most az a legvalószínűbb, hogy a testület az elnöki rendelet kérdésében sem fog dönteni. De ha mégis, már az sem nyugtatja meg a kedélyeket.

A fő kérdés természetesen az, hogy mi lesz most? Mi akadályozhatja meg a jelenlegi törvényen kívüli állapot polgárháborúvá való fajulását? Az, ha valamelyik fél enged.

Az elnök most már nem viszszakozhat, amennyiben megtenné, Janukovicsék összegyűjtenék a 300 szavazatot, és az alkotmányos többség birtokában megszabadulnának mind Juscsenkótól, mind az ellenzéktől. Az elnök az utolsó pillanatban lépett, hogy próbálja ezt a kikerülhetetlennek tűnő végkifejletet megakadályozni. Ha tehát lenne hova hátrálnia, akkor Juscsenko alá sem írta volna a parlamentoszlató ukázt.

Ha az elnök mégis kapitulál, az sem hozza a politikai feszültség enyhülését, mert az ellenzék nem lesz hajlandó követni a fegyverletételben. Sőt, még nagyobb elánnal próbálnak majd forradalmat csinálni, árulónak nyilvánítva Juscsenkót is.

Janukovicsnak nagyobb a mozgástere, mert van esélye arra, hogy jól szerepeljen egy előrehozott választáson. Igaz, a jelenlegi helyzethez képest akkor is meggyengülne, mert az új ellenzék tagjait már nem lehetne olyan könnyen átverbuválni, az elnök pedig marad a helyén, hiszen nem valószínű egy előrehozott elnökválasztás.

Ebből is látszik, hogy mennyire hibásan politizáltak Janukovicsék, amikor nem voltak képesek határt szabni ambícióiknak és agresszivitásuknak. Ha sikerült volna lefékezniük, gyakorolhatnák a tényleges hatalmat a választásokig a fogukat szívva a Nyugat-barát külpolitikai szólamokért, meg néhány elnökpárti miniszter és gubernátor miatt. Most pedig vagy belemennek az előrehozott választásba, vagy polgárháborút kockáztatnak. Amit nem nyerhetnek meg teljesen, mert Galícia soha nem hódol be nekik, és úgy tűnik, Kijev sem.

Nehéz ilyenkor hetilapba elemzést írni, mert könnyen előfordulhat, hogy a lapzárta és az újság kézbevétele közötti kb. három nap alatt a helyzet gyökeresen megváltozik. Sajnos az ukrán politikai állapotok odáig fajultak, hogy a lehetséges forgatókönyvek száma lecsökkent.

Sz. K. M.