Levél Markó Bélának

2007. március 2., 09:00 , 320. szám

Jó alkalom lenne ez a választás arra, hogy a romániai magyarok szavazóerejét, súlyát Tőkés László püspök személyével megerősítenétek - írja Markó Bélának címzett nyílt levelében Csoóri Sándor.

"Azt állítja a dráma műfajával foglalkozó irodalomtudomány, hogy tragédia ott van, ahol megoldhatatlan kérdések vannak.

Ez a mi tapasztalatunk is. Európa is tele van hasonló gonddal, hát még Közép-Európa, és a körülötte fekvő, küszködő országok. Ilyen viszonyok között nem csupán türelmes és nem csupán nemes alkukat kereső politikusokra van szükségünk, hanem, akik a kockázatokat is vállalják. Tőkés László temesvári szerepe, helytállása a romániai románok és a romániai magyarok történelmének is kitörölhetetlen eseménye.

Bizonyára ismered Babits Mihály tanulmányát a magyar jellemről. Megrázóan kritikus, de újra és újra el kell ismételnünk: Jellemző, hogy a magyar tragikus hősök bűne legtöbbször nem a cselekedet, hanem a mulasztás.

Sorsdöntő, nehéz esztendők következnek idehaza nálunk is és odahaza Nálatok is. Érdemes gyakran elismételni ezt a babitsi gondolatot. Arra kérlek, hogy ezt a barátaim aláírásával is támogatott levelet fogadjátok jólélekkel, és döntésetekben ne feledkezzetek el róla" - áll többek között a levélben, amelyet másokkal együtt ellátott kézjegyével dr. Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, dr. Vizi E. Szilveszter agykutató, az MTA elnöke, dr. Martonyi János egyetemi professzor, volt külügyminiszter, Pozsgay Imre egyetemi professzor, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, dr. Szűrős Mátyás volt köztársasági elnök. (fideszfrakcio.hu/Kárpátalja)