Böllérverseny Mezőgecsében

2007. március 2., 09:00 , 320. szám
Igazi férfimunka volt

A régi idők szokásait bemutató új hagyományt kívántak teremteni a mezőgecseiek, amikor meghirdették és megszervezték az első böllérversenyt.

A múlt pénteken reggel egyszerre két disznót is leszúrtak a böllérek a mezőgecsei községháza udvarán, miután mindenki fogyasztott az ilyen hideg reggeleken elmaradhatatlan "fogópálinkából" és forralt borból. A hagyományosan szalmával perzselt disznókat a két helybeli böllér, Bidzilja Pál és Fodor Sándor darabolta fel.

A múlt pénteken reggel egyszerre két disznót is leszúrtak a böllérek a mezőgecsei községháza udvarán, miután mindenki fogyasztott az ilyen hideg reggeleken elmaradhatatlan "fogópálinkából" és forralt borból. A hagyományosan szalmával perzselt disznókat a két helybeli böllér, Bidzilja Pál és Fodor Sándor darabolta fel. Mindketten a hasnál kezdték a bontást, azonban Bidzilja Pál előbb kimetszette a combokat, levágta a fejet, aztán távolította el a belső szerveket. A másik módszer már ismerősebb volt: Fodor Sándor kettéhasította az általa levágott jószágot, és így folytatta a bontást. A két böllérnek segítsége is volt, a 15-15 főből álló csapatok bámulatos ügyességgel dolgozták fel a két pórul járt disznót. Közben egyre több érdeklődő érkezett. Az ungvári járási Tiszaújfaluból és Eszenyből jött Literáti Józseftől, illetve Bellák Istvántól megtudhattuk, hogy az ő vidékükön korábban az volt a szokás, hogy a hátán kezdték el bontani a disznót.

Mester András polgármester lapunk kérdésére elmondta, hogy az első böllérverseny még nem igazi versengés, inkább kedvcsináló, ahol a vendégbölléreknek és az érdeklődőknek bemutatják a mezőgecsei hagyományokat.

A reggeli utáni versenyekre két bátor csapat is benevezett, akik rizsválogatásban, hagymatisztításban és bélpucolásban mérték össze ügyességüket. Végül a hazaiakból álló csapat győzött, de derekasan küzdött a hollandiai és csetfalvai vendégekből összeállt társaság is. Gyorsan haladt a disznók feldolgozása, készült a kolbász, majd a véres és májas hurka, amit az ebédnél minden jelenlévő megkóstolhatott más disznótoros ételekkel együtt, közben húzta a talpalávalót a beregszászi Sztankovics Miklós és zenekara. De nem is disznótor egy disznótor jó borok nélkül: borkóstoló keretében tíz szakértő vendég kiválasztotta a gecsei borosgazdák zamatos borai közül a legjobbakat. A vörösborok között Asztalos Tiboré bizonyult a legjobbnak, míg a fehérek között holtversenyben Gábor Gyula és Varga Tibor bora végzett az első helyen. A helyi műkedvelő csoport Szatmári Viola vezetésével népdalcsokorral és a falusi életet bemutató színdarabbal szórakoztatta az érdeklődőket, majd fellépett a magyarországi testvértelepülésről, Kisgyőrről érkezett népdalkör is. A kisgyőri vendégek nevében Kékedi László alpolgármester és Szabó Rácz Béla iskolaigazgató ajándékokat adott át, többek között a polgármesteri hivatal számára egy számítógépet és nyomtatót. Mikec Renáta helyi néptáncokat tanított a táncos kedvűekkel. Majd közös népdaléneklés után reggelig tartó táncmulatság vette kezdetét, melyen a zenét a salánki Koktél zenekar szolgáltatta.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével többek között Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Volodimir Trikur, a Beregszászi Járási Közigazgatás elnöke, Csengeri János beregszászi vezető konzul és Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke.

dózsa