Lemondott a külügyminiszter

2007. február 2., 09:00 , 316. szám

"Ukrajna elnöke úgy döntött, hogy elfogadja a lemondásomat" - közölte Borisz Taraszjuk az ukrán televízió által közvetített sajtóértekezletén. A lemondott külügyminiszter hangsúlyozta: 2006 decembere óta a parlamenti koalíció gátolta a tárca munkáját.

A minisztérium számláit átmenetileg zárolták, így veszélybe került a külügyi dolgozók fizetésének, illetve a külföldi képviseletek bérének kifizetése. A parlament december 1-jén menesztette Taraszjukot, de az elnök rendeletben utasította a minisztert teendői további ellátására.

Taraszjuk Juscsenko egyik legközelebbi szövetségese volt az elnököt hatalomra juttató 2004. évi "narancsszínű forradalom" idején, egyike volt az államfőhöz továbbra is hű minisztereknek, amikor annak legfőbb vetélytársa, Viktor Janukovics kormányfőként augusztusban hivatalba lépett. Taraszjuk lemondásával a kormányban Anatolij Hricenko védelmi miniszter maradt Juscsenko egyetlen szövetségese.

Juscsenko a külügyminiszteri teendők ellátásával az új tárcavezető kinevezéséig első helyettesét, Volodimir Ohrizkót bízta meg. Ohrizko képviseli majd Ukrajnát az Európai Unió külügyminisztereivel február 6-ra tervezett tanácskozáson. (Reuters/ITAR-TASZSZ/hirtv.hu/Kárpátalja)