Érdemes? Nem érdemes?

Banki hitelek

2007. február 2., 09:00 , 316. szám

Napjainkban egyre többen fordulnak különböző pénzintézményekhez, hogy valamilyen árucikk megvásárlásához vagy más célból hitelt, kölcsönt vegyenek fel. Utánajártunk, hogy egyes bankok milyen lehetőséget nyújtanak e téren.

Néhány helyi intézményt felkeresve az a tapasztalat, hogy a bankok a házvásárlástól és felújítástól kezdve a gépkocsivásárláson át egészen a mobiltelefonig szinte minden árucikkre nyújt hitelt, olyan is akad, amely fogászati kezelésre, turizmusra és tanulásra is ad kölcsönt. A készpénzfelvétel összege 1000-5000 hrivnya között mozog, de van olyan lehetőség is, hogy kevesebbet (500 hr) vagy többet (10 000 hr) kapjon kölcsön a kérelmező. A kölcsön futamideje is változó: 6-12-14 hónap között mozog, összegtől függően, de található 5-7 év közötti is. Néhány intézmény nagyobb összegnél biztosítékot kér (5000 hr fölött), kisebb összegeknél megelégszik a kezességgel. A kamat bankfüggő, 18-20-21,5% között mozog egyéves futamidőre, de minél rövidebb időre veszünk fel hitelt, annál kevesebb a kamat.

Árucikkek vásárlásakor is támaszkodhatunk a bankokra. 9000 hrivnyáig nyújtanak lehetőséget részletfizetésre, 2 éves futamidőre. Gépkocsi vásárlásakor is igénybe vehető a részletfizetés. Használt gépjármű esetén a bank 3-7 évig adhat kölcsönt 12-13%-os kamattal, attól függően, mennyi saját tőkéje van a vásárlónak. Új autó esetén a kamat 12,5-18% között mozog.

Házfelújításra, -átépítésre és -vásárlásra is kaphatunk kölcsönt. 7 és 20 év között mozog a futamidő a kölcsön céljától függően. Felújítás, átépítés esetén a ház értékének 50%-át tudják a bankok hitelként rendelkezésre bocsátani 18%-os kamattal. Vásárláskor 17,5%-os kamatot számolnak fel, de a szokványos okmányok mellett (fizetési kimutatás, személyigazolvány, adószám ) igazolást kérnek a család összetételéről is.

Nos, minden kedves olvasó döntse el, megéri-e számára élni a bankok által felkínált lehetőséggel. Mindenesetre csak azoknak érdemes elgondolkozni a lehetőségen, akik állandó munkahellyel rendelkeznek, hogy a törlesztőrészleteket idejében be tudják fizetni.

-snicer-